Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Dagbok

Anna Politkovskaja — Rysk dagbok

Översättning: Hans Björkegren

Ordfront 2007

Anna Politkovskaja.Vladimir Putins regering i Ryssland sakta men säkert alltmera förvandlats till en halvfascistisk autokrati där demokratin är styrd av Putins gäng. Staten och näringslivet sitter verkligen i samma båt. Boris Jeltsin var mannen som såg till att han fick sin egen kandidat till president efter Jeltsins avgång. Putin som var ledare för KGB.s nya organ FSB blev den nya stora ledaren för Ryssland. Hans nya parti Förenade Ryssland är ett parti som kan förklaras vara i stil med gamla kommunistpartiet när den styrde med gamla gangstermetoder. Nya Ryssland är kapitalistisk men styrs av Putins statliga administration och ryska näringslivets oligarker samsas om att röva Rysslands folkliga tillgångar.

Landet har hamnat i politisk kris där alla oberoende kanaler, radion och tidningar antagligen stängs ned eller blir propagandamegafoner för Putins nya moder Ryssland.

Anna Politkovskaja är den modiga journalist som i två tidigare utgivna böcker på svenska delvis har beskrivit de två krigen som först Boris Jeltsin och senare Putin fullföljer i Tjetjenien. Hennes dagböcker sträcker från 2003 och fram till den dag i oktober då hon mördades av troliga mördare från statliga myndigheter. Hennes texter beskriver ett långsamt förfall för Ryska demokratin och hon ger oss även bilder inifrån en demokratisk opposition som sakta men säkert tappar kraft. Ryska folket som blev härdade av kommunistiska lögner i flera decennier, märker blixtsnabb hur Putin både tar över postsovjetiska vanor där ett helt parti äger makten. Runtomkring sig har dom enbart godkända partier med godkända partiledare. Putin gör allt för att reducera andra nya partier eller förhindra politiska demonstrationer som han inte kan kontrollera. Militär och polis som hans regering kontrollera utnyttjas för att sätta skräck i ryska folket.

För Putin handlar det om att återigen göra ryssland starkt igen. Det är då små krig i omgivande stater lätt kan vara användbart när man vill positionera sin makt gentemot västvärlden. Det är sådant som Anna Politkovskaja beskriver i sina dagboksböcker. Det handlar om att vardagen för vanliga dödliga har blivit sämre då partiet drar in på förmåner och försämrar livet genom lagar och förordningar. Mord, skräck och krig är Putins sätt att färga sin version av demokratins väsen.

Hennes död var ett hårt slag mot demokratins kämpar och för oss alla. Därför måste hennes minne finnas kvar i våra hjärtan. Putin är en farlig militär maktspelare med makten som enda vapen mot sin egen befolkning. Dessa dagböcker är därför viktiga att läsa och bevara. Det är en sann demokrat som talar. En kvinna som är modig när männen sviker sin plikt och patos.