Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Benjamin Kunkel — Obeslut

Bazar Förlag 2007

Ian McEwan — På Chesil Beach

Ordfront 2007

Benjamin Kunkel.Kan man verkligen bota obeslutsamhet genom att medicinera bort det hela och på så sätt förändra beslut så att man gör det rätta. Benjamin Kunkels roman är bland det roligaste som kom ut 2007 och har som intrig en rolig basal berättelse. Tänk er den typiska New York-känslan av en man på 28 år och datasupporter på ett läkemedelsföretag. Han delar lya med fyra andra unga oföretagsamma män. Det är populärt att skildra unga män med problem att få tag i fasta relationer med kvinnor. I den här romanen har vår antihjälte också svårt att få relationer att fungera fullt ut. Han delar säng med en vacker dam men hans liv är på något sätt trist och han tröttnar på allting. Det är en roman om relationer mellan föräldrar, syskon och kärlekspartners. Romanen är kvick och väldigt fyndig på så många sätt som förhöjer dess smarthet. För det är en smart roman om en man som försöker finna strukturer i sit liv men verkar mest gå vilse bland de livsbeslut vår romanhjälte måste ta sig genom varje dag.

Fast allting har sin början och romanen sitt slut. Men det är en färd i vardagens detaljer, fastän den har tragedikomiska stunder som jag älskar hos en författare som kan skriva så som Benjamin Kunkel. En författare med god smak.

Ian McEwan.Ian McEwan skriver små sannskyldiga psykologiska mästerverk om och om igen. Den senaste romanen är nästan märklig intensiv i hur man var så rädd för sex i en mera moralisk tid. Två unga människor gifter sig i England 1962. Dom är lyckliga och dom älskar varenda. Men det finns ett aber, och det är skräcken för den sexuella beröringen. Det är en skicklig roman — nästan på gränsen till psykologisk thriller men det är en roman om att leva med sin sexuella natur. Paret har gift sig och skall tillbringa natten ihop på ett pensionat. Men närmare man kommer bröllopsnatten så stiger spänningen för det ofullbordade samlaget som måste fullföljas. Panik och ångesten tar över ordentligt. Men det är också en roman om hur det två unga på tu möttes och varför de blev förälskade i varandra.

Så denna korta bok bygger på intensiv och stark spänning i mötet mellan man och kvinna. Det är en övertygande roman som jag läst med blicken stadigt fäst på bokens sidantal. En bra roman.