Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Jerker Virdborg — Mannen på Trinisla

Norstedts

Göran Sahlberg — När tiden tog slut

Bonniers 2007

Det vilar något förstämd ödesmättad över Jerker Virdborgs roman, en gåtfull atmosfär som leder oss till en mörk underton av skräckstämning fast utan de moment som finns i skräckskildringar. Det är i stället en helt vanlig roman om en vanlig svensk sommar där man semestrar med vanliga båtar. Men det sker saker som kan bli ovanliga. Men ändå lyfter Jerker Virdborg sina romaner så högt ovanför de ordinära böckerna att man till slut får uppleva några ovanliga händelser istället. Så den senaste som utspelas under en sommar då värmen är flödande. Vi befinner oss bland sommargäster med sina båtar och några karaktärer som kommer att få sina liv ett kort tag lite upplivade och deras liv kan komma förändras ett kort tag. Jag gillar Jerker Virdborgs sätt att skriva sina romaner genom att bygga en viss sorts stämning för att sedan punktera det som borde vara de självklara händelseförloppen vid läsningen men så blir det inte alls. För det finns en sluten poäng som kommer fram när man minst anar det i slutet i hans böcker. Den nya boken skiljer sig inte från de moment där allting vrids om och kastas om i hans litterära värld. Det är sådana författare jag älskar att läsa när jag vill uppleva någonting nytt.

Du får någonting livs levande varje kapitel om du läser Jerker Virdborgs nyskapande romaner.

Göran Sahlberg som romandebuterar 2007 med den här boken som handlar om 50-talet. För det verkar vara en svensk guldålder att läsa och skriva om det ljuva oskuldfulla sommarlandet lagom som utgjorde svenska samhället efter andra världskriget. Men visst fanns det några rättskandaler, de eviga politiska duellerna mellan Tage Erlander och Bertil Ohlin. Men det var en liten smäll i det idylliska Sverige. Men hoten fanns där utanför svenska gränserna. Kalla kriget rasade och övriga världen började röra sig fritt för att kasta av sig kolonialismens onda skuggspel. Inhemsk kom rocken och förförde ungdomen och raggarna blev det nya i vårt samhälle som fenomen.

Göran Sahlberg berättar om pastorns ständiga resor runt omkring bebyggelsen med sin lilla familj. Pastorn vill gärna att den lilla sonen skall bli pastor medan modern drömmer om en modern pojke med egna lekkamrater som gör det pojkar skall göra. Det är en fin roman som doftar svensk folkhem och lite trasiga sårskorpor som finns med i underkanten. Pojken går så in sin faders predikningar att han drömmer själv att likt sin pappa sitta vid skrivmaskinen och skriva predikningar ända in på natten. Fadern och modern har strid om sonens intresse. Det är en allvarlig liten bok som ändå är vacker på sitt sätt och väldigt behaglig att läsa.

Göran Sahlberg är en passionerad berättare när han vill framhäva sin berättelse. Men har en återhållsam teknik som rationellt stramar upp det fina i boken. Jag rekommenderar denna finstämda berättelse till er alla som vill uppleva glädjen i att få uppleva bra böcker.