Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Sara Gruen — Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow

Översättning Eva Mazetti-Nissen

Bra Böcker 2007

Judith Lennox — Ödets vägar

Översättning Ann Björkhem och Dorothee Sporrong

Forum 2007

Jag läser två romaner som visar att det goda berättandet är tillbaka och böcker som förenar kvalitet med storslagen prosa finns nu tillgänglig med två romaner.

Det är böcker som antagligen handlar om den unge Jacob Jankowaki som är studerar till att bli veterinär, precis som hans saliga pappa är. Men så går hans fader och moder och dör i en simpel bilolycka. Allting utspelas under det tidiga 30-talet. Depressionen knäcker USA:s ekonomiska styrka och Jacobs faders praktik går under i skulder och lån. Utfattig tröttnar Jacob på att vara kvar i hemstaden han tar beslutet att gå luffen så som många andra män under denna tid. Han hoppar på tåget och hamnar mitt i en godsvagn som innehåller scenarbetare till Börderna Benzinis cirkus. Det är den världen som blir hans värld.

Boken innehåller också ett scenbyte. Då möter vi Jacob i nutid då han har blivit 93 år gammal och trött att behandlas uselt bara för att han är gammal. Trist mat och trist liv som han vill vägra vara del av. Men hans cirkusminnen lever starkt kvar hos den föråldrade mannen och det är de minnena som etsar sig fint kvar hos den äldre mannen. Men man även säga att boken är ett slag för rätten att åldras med värdighet och slippa att behandlas som ett förvuxet barn bara för att man blir lite äldre. Boken är storslagen i sin fina skildring av gamla hederliga cirkuslivet så som det en gång i tiden var. En av de verkliga stora berättelserna från bokåret 2007.

Judith Lennox skildrar en ung kvinna som växte upp i Indien strax vid sekelskiftet vid förra århundradet. Hon gifter sig med en ung man från en fin familj. De får ett barn och den unge mannen dör. Kvinnan förlorar inte bara sin man utan hans släkt tar hand om barnet men skickar tillbaka den unga änkan till London. Väl i London och med hemlängtan plus sorg efter sin mans död. Så måste hon hantera allting på ett bra sätt. Hon saknar sin son, men hon möter sin enda släkting kvar i livet, fadern som är dödligt sjuk och bruten efter sina ekonomiska misslyckade affärer.

Allt detta startar upp hennes vilja att ta sig fram i livet på det sätt hon kan. Sitt utseende och förslagenhet är de vapen hon förfogar över. Boken är en klassisk episk släktkrönika som verkligen tar tag i tidens ränder som passerar så fint revy genom bokens historiska färd.

De är två av de böcker som jag har läst med stort nöje 2007.