Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Hwang Sok-Yong — Berättelsen om Herr Han

Panche Bonniers 2007

Hisham Matar — Ingen i världen

Forum 2007Maryse Condé — Färden genom mangroven

Hwang Sok-Yong.Hwang Sok-Yong är en av Sydkoreas mest framträdande författare som givit sitt namn åt den oppositionella rörelsen som kritiserade bristen på demokrati på 70-talet. Han fick sitta i fängelse för sina åsikter skull och det fanns en ond tid när han även levde i exil utomlands. Men nu är han sedan länge ett etablerat namn inom Asiens kultur och litteratur. Jag hörde talas om först för 20 år sedan när jag studerade på eget bevåg Asiens moderna historia för min egens skull. Jag kände däremot inte till hans författarskap förrän nu när Bonniers ger ut hans fascinerande roman om läkaren Han som försöker överleva med sin familj men råkar ut för ena förnedrande situationen efter den andra. Han är läkaren som hamnar i korselden då Syd och Nordkorea delas upp under Koreakriget. På ena sidan FN, USA och på den andra finns Kim Sung II och Maos Kina. Han vägrar ta parti för kommunisterna utan vill enbart arbeta för att rädda sina patienters liv. Men under krigets skede så misstror kommunisterna hans pålitlighet så han döms till döden men överlever. Han vill ta med sin familj och fly undan kriget till Sydkorea. Men även där blir han misstrott som spion och får leva med övervakning efter krigets slut. Han vill vara läkare men får det svårt att finna jobb och slår sig ihop med kriminella som utför illegala aborter.

Han råkar återigen i klistret. Romanen är en stark roman om en snäll, människa som världen misstror. Hans liv blir inte bättre då de dåliga människorna får sitt liv att blomstra. På så sätt är det en ohygglig roman där vi får se hur samhällets korruption får dåliga sidor att bli lönsamma. Boken är så stark och den har en moralisk underton som berättar att den goda människans hopp får inte dö ut trots att allting verkar bedrövligt. Hwang Sok-Yong är en berättare som ger liv åt historiens krönikor. Det handlar om ett delat lands vedermödor. Läs boken och du får en läseupplevelse.

Det får du även av Hisham Matar som är född i USA med libyskt påbrå. Fadern var FN-tjänsteman. Hisham tillbringade sitt liv både i Libyens och Egyptens huvudstäder, Tripoli och Kairo. Hans imponerande debutroman om en nioårig pojke i Muammar Kaddafis Libyen, som lever sitt liv under revolutionen, då allting förändrades då Libyen gick från monarki till en sorts islamisk grön socialism. Pojken får uppleva många saker som sker runtomkring hans familj och staden där han framlever sitt liv. Jag kan tänka mig att det är en självbiografisk roman delvis i alla fall. Den tillför min kunskap om psykologin kring en ung pojke som lever i en diktatur. För det måste vara speciellt med att leva som dessa människor tvingas till i en märklig statskonstruerad styre som Libyen har i dag.

Romanen handlar om vardagslivet men även i vardagen och runtomkring den finns och existerar den ideologiska verkligheten. Den erfarenheten gör den lilla pojken snabbt tyvärr. Det är en ärlig och rak skildring om en förvriden barndom, men en barndom som föräldrarna försöker lotsa pojken igenom trots allt som sker med landet.

Läs boken och begrunda den.

Maryse Condé.Till slut har vi Karibiens främsta författare Maryse Condé som jag först nyligen fick höra talas om. Hennes första roman på svenska ges ut av vänsterförlaget Leopard. Det här en stor mäktig skröna från ett land som pulserar av karibisk voodoomusik, politiska kupper och människor som försöker ta varje dag som den är. Ordet mustigt är det begrepp som jag verkligen kan använda som förklaringsmodell när det gäller den här romanen. Mary Condé skriver om sitt land och vet vad hon ser runtomkring sig. Hon är medveten om Karibiens blodiga arv som Europas koloniala politik och det slaveri som figurerar som grund i landets historia. Mary Condé drar fram ett persongalleri som utmejslas från hennes fantasifullhet men som rör sig inom landet historiska kontext. Detta är också en stor roman som jag verkligen vill rekommendera alla läsare. En av 2007 års största läseupplevelser.