Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

DVD-film

Ghost Rider & Fantastic 4: Rise of The Silver Surfer

Vi på Blaskans redaktion växte mer eller mindre upp med Marvels serievärld och den serievärlden följde jag varenda steg av och köpte allt som fanns att läsa med och av Marvel. När jag och Mr. Snaggus brukar tala om 70-talet som serievärldens mest dynamiska seriedecennier så är det väl en sanning med modifikation. För även 80-talet bjöd på nya spännande serievärldar. Men i detta fall så handlar det om att Marvel var som störst i Sverige som serie, därför att då släpptes det ut nya titlar och diverse serier som visade upp en unik serievärld med en enorm mångfald som DC knappast kunde konkurrera med, enligt min utsaga i alla fall.

Men om vi lämnar den fysiska serietidningen så kommer vi till det faktum att Marvels universum är större än någonsin med alla filmer som tillkommit på senare år. X-Men, Spiderman, Hulk, Punisher, Blade och så den märkliga helvetesängeln, Ghost Rider som nu finns som film. Det är en uppsjö av intressanta idéer i Marvels serievärld som väcker kärleken till idealet att göra, berätta och beskriva superhjältars liv och plocka fram Marvels mera mörka värld.

Ghost Rider.Ghost Rider som är djävulens budbärare och skickas ut i världen för att plocka fram det ondas själar och sända dem till helvetet. Som seriefigur finns det intressanta drag i karaktären som Nicholas Cage delvis lyckas plocka fram i filmen. Men det är en actionfilm och som är mera rak på sak. Det är både bra att man fokuserar till actionavsnitten men det kan förlora på att man missar mörkrets mera filosofiska sida. Fastän filmen är delvis bra så finns det små detaljer där det pretentiösa finns kvar som ideal. Jag diggar filmen för att den går snabbt framåt.

Silversurfaren.Fantastic 4 är i lite sämre skick än första filmen. Det är alltid en konst att göra en uppföljare till en debutfilm. Den går snabbt och har nästan non stopaction. En lättsam film som missar hela poängen med karaktären Silversurfaren filosofiska utläggningar tas helt bort. Utan i denna filmversion är han en tystlåten John Waynetyp som pratar alltför lite. Silversurfaren som är den halvguden och planetslukaren Galactus budbärare. Han skall finna planeter med liv och kraft för att hans herre kräver det. Filmen är okej underhållning. Men det krävs mycket av filmskaparna för att lyckas ro i land en till film.

Marvel är bara delvis bra på film. Serierna är mycket bättre.

Bägge får 3 @@@