Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam XLVIII

Thore Skogman 1931–2007

Thore Skogman.Vår tribut till mannen som var en rödhårig herre med en bisarr blågul kostym och sjöng om Surströmmingar, Bergsprängarvalser, storfiskarevalser plus uttryckte att det skall vara popen i toppen i år.

Kan man annat än le åt vår blågula fantom som skrev rim, visor och sånger, och dessutom så verkade han att under minst 50 år, finnas överallt i vår barndoms tv och radio. Vi på Blaskan växte faktiskt upp med Thore Skogmans verser och farser, och vi minns han med stor glädje. Vänligare och roligare artist kunde man knappt få uppleva i vårt gamla folkhem.

Tjo och tjim på dig gamle rödtopp med glugg i tanden och det vänligaste ansikte du kan finna i världen.

R. I. P. hälsar Blaskans redaktion via Micheles Kindh.

Karlheinz Stockhausen är avliden vid 79 år ålder

Karlheinz Stockhausen.Helikoptersviten är en av hans mest berömda verk men det är bara en del av hans livsgärning som influerad Frank Zappa, Björk, Beatles och den mest erkända arvtagaren är nog Kraftwerk. Det var i Köln maestron arbetar sedan 50-talet med elektroniska verk som gav ekon i musikvärlden. Man kan tillägga att Pink Floyd och Charles Mingus hade kraftfulla influenser i sin musik av Stockhausen.

Han debuterade 1956 med ett verk där högtalare, elektroniska klanger överlappade varandra och gav verket ett tydligt markerat speciellt klangverk. Jag började själv upptäcka hans verk på 80-talet då jag konsumerade John Cage, Phillip Glass, Pierre Boulez, John Adams med flera kända kompositörer inom experimentell musik. Mina favoriter är hans 60-talsverk, Telemusic och Stimmung som jag hade på gamla kassetter som jag tyvärr förlorade i en flyttbil för flera år sedan. Att i dag blicka ut över hans musik är som att finna stigar in modernismens mest centrala delar vad det gäller ny musik. Jag vill med detta hylla en stor kompositör.

Vila i frid hälsar Dr. Indie med redaktion.

Ike Turner 1931–2007

Ike Turner.Legenden är död och hans frånfälle ger oss den tanken att han inte bara var med och byggde upp rocken. Utan han spelade med blueslegender såsom Elmore James, Buddy Guy eller B. B. King. Ike Turners eget band The Kings Of Rhythm var det band som spelade in Rocket 88 med sångaren Jackie Brenston i början av rockmusikens gryning. Det är bara några saker som denna gigant hann med i sitt yrkesliv. Han var talangscout åt skivbolag och fann sin hustru Tina Turner som tillsammans blev rockhistoriens främsta duo med en enorm sprängkraft.

Visst droger försummade hans liv som kantades av droger, misshandel (Tina Turner) och fängelsevistelser. Men det hindrar inte oss från att älska denna mans musik. För det är det som vi talar om här. En skimrande artist som kunde blåsa ut det mesta som fanns inom musiken när han ville.

Vila i frid önskar Blaskans redaktion genom Dr. Indie.

Läs Dr. Da Capos Backspegel om Ike Turner.

Bobby Byrd 1934–2007

Bobby Byrd.Bobby Byrd — Got Soul: The Best of Bobby Byrd.Han var den man som ledde soulgruppen The Flames som sjöng och gav ut låtar, men så blev The Flames en del i kungen av funk, James Browns familj. Bobby Byrd blev sångaren som sjöng bakom James Brown under flera år. James Brown hjälpte fram Bobby Byrd till en egen solokarriär. Bobby Byrd sjöng in en del stora låtar som jag tycker är väldigt bortglömda i dag.

För att kolla in hans verk så finns den utsökta skivan.

The Bobby Byrd Got Soul — The Best Of Bobby Byrd.

På den skivan finns allt av värde som du kan behöva höra på när det gäller Bobby Byrd.

Författaren och journalisten Anders Paulrud är död

Anders Paulrud.Han var så slagfärdig i sina artiklar och kunde skriva så vackra romaner med ett sådant språk att man häpnar. Nu har han efter fem lungtumörer avlidit. Aftonbladet och Sverige förlorar en av sina finaste pennor, en penna som förenade kärlek till språket och storslagna angelägna berättelser som åtminstone fick mig att leva upp igen, varje gång jag läste hans böcker. Anders Paulrud började skriva under den tid då Aftonbladet fortfarande värnade om den anda som Karl Vennberg, Axel Liffner, Peter Bergman, Jacob Branting och Allan Fagerström bildade som kulturell fond på kultursidan. Det var på den tiden då Slas tecknade illustrationer till Aftonbladets kultursida. Anders Paulrud är en briljant man på så många sätt. Jag sörjer en stor människa och kanske Sveriges främsta författare.

Här hans bibliografi
Det regnar i Wimbledon (1994)
Amamamor (1996)
Inbjudan till sorg (2000)
Ett ögonblicks verk (2003)
Kärleken till Sofia Karlsson (2005)
Som vi älskade varandra (2007)
Fjärilen i min hjärna (2008)