Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Punkfunk

!!! — Myth Takes

Fire Engines — Hungry Beat Samlingscd 2007

!!! — Myth Takes.Jag älskade verkligen punkfunken i början av 2000-talet när James Murphy i LCD-Soundsystem började förändra rockens innehåll. Han upptäckte den New Yorkscen som blandade disco med punk i slutet av 70-talet och i början på 80-talet. Han såg sig efter en ny vision och det skapade han med den nya punkfunken. The Rapture i USA och Franz Ferdinand i England rockade bäst i min värld under en kort men intensiv tid då dessa band gjorde bra punkfunklåtar. Jag satt som ett glatt fån då Block Party, Franz Ferdinand och andra band behärskade den höga himlens änglakörer i början av 2000-talet. Det var då gruppen med det tre !!! debuterade med mästerverket Louden Up Now. Dom följde upp med Gang of Four, A Certain Ratios och The Pop Groups dansanta punkmusik som dök upp i slutet av 70-talet i dess bästa kölvatten. Det räckte länge och väl för min del när jag lyssande på den nya tidens signaler. Om vi kort blickar tillbaka till 70-talet då punkens energi och kraft tog slut och man såg nya grenar växa sig ut ur punkens familjeträd. Punkfunken föddes istället istället.

Det var som om New York och Englands punkscener fick ett nytt liv genom att new romantic och discopunk tog över allting, vilket gav oss en ny alternativ musikrörelse att luta oss på. Jag vill påstå att musiken fick ett nytt härligare och fylligare sound i 80-talets musikvärld tack vare dessa nya band som fick nytt liv efter punken, postpunken var det nya begreppet som jag kastade mig ölver för att införskaffa skivorna som kom i allt stridare ström. Men även postpunken dog ut på 80-talet och fick nytt liv igen på 2000-talet.

Tyvärr är även den scenen borta som fanns i början på detta årtusende.

Gruppen !!! släppte ett album tidigare i år som ville fortsatta i punkfunkens anda. Men det är en trist skiva och mera av en nyanserad rockplatta. Den har bara ett par spår som är riktiga dansanta anarkistiska punkiga låtar. Medan resten av skivan går mest omkring i samma gamla trötta anda som jag inte känner mig hemma i längre. Punkfunken var en kort tydlig kreativ modenyck som kändes bra så länge den orkade skapa bra låtar. Så därför behöver vi nytt liv inom indie/alternativa musikvärlden.

Fire Engines — Hungry Beat.Jag köpte det nya samlinsalbumet från gamla hederliga skotska bandet Fire Engines som levererade snygga punkfunkiga låtar vilket slog omkull världen i början på 80-talet. Dom gav ut singlar och blev lite av den alternativa musikens intellektuella egon. Dom gjorde pop som lät som om den var uppvuxen i New York istället för att den hade sitt ursprung på dom skotska hedarna. Bandet hängde ihop med Edwyn Collins band Orange Juice och första upplagan av The Jesus Ande Mary Chain och skapade därför en ny scen för intelligent rock. På den här skivan finns deras bästa singelspår från tidigt 80-tal. Fire Engines följde upp den musik som postpunken gav oss. Vi skriver som sagt var upp grupper som Gang Of Four och The Pop Group som speglar den tidens musikaliska atmosfär.

Det är märkligt hur 80-talet präglade min generation med allting som fanns inom mode, musik, politik, arkitektur och konst. Videon blev vårt vapen när vi skulle se hur det visuella tog fart och form. Jag vill kalla 80-talet för en extrem tidsepok för det var då tekniken inom medieområdet började förekomma i vardagsmiljöerna på ett sätt som andra generationer inte varit i närheten av. Datatekniken blev det kommande navet. Musiken blev det första tecknet på att tekniken fick ta plats inom produktionen.

Där har vi nu en kort bild av tiden som Fire Engines verkade i. Deras musik är spretig eftersom bandets medlemmar tittade åt alla håll för att få energi. Det blev New Yorks punkfunkscen och den postpunkestetik som skapades där som fick Fire Engines att göra sina egna versioner av spretig vildsint dansrock. Kolla in deras amerikanska motsvarigheter som ESG, James Chance’s Cortortions, Lydia Lunchs första band Teenage Jesus And The Jerks och DNA. Det var där Englands stoltheter hämtade sin inspiration ifrån.

När jag lyssnade igen på Fire Engines låtar så förstod snabbt vilken del av 80-talet jag älskade, den alternativa och undergroundmusikens hemvister.

Förresten bör du införskaffa denna fascinerade samlingscd — Hungry beat.