Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Garagerock från 60-talet

Flamin’ Groovies — Groovies’ Greatest Grooves 1989

Big Beat — You Got Yours: East Bay Garage 1965–1967 2007

Flamin’ Groovies.En hederlig gammal sanning är att man ständigt måste skriva om historien då nya rön bidrar med att förändra synen på historien. Naturligtvis är detta ett erkänt axiom då det gäller all seriös historia. För när det gäller musikhistoria så sker det ständigt nya revideringar som betyder nya saker att upptäcka och lyssna på.

Mr. Snaggus brukar villigt erkänna att det är kul att rumstera om i musikhistoriens mylla. Vi på Blaskanredaktionen gör det jämt och ständigt genom att sitta med boxar, nyutgåvor och andra exempel på musikhistoriens vingslag bultar på våra dörrar.

Flamin’ Groovies — Groovies’ Greatest Grooves.Nu har jag gjort ännu en djupdykning i musikens arkiv, särskilt garagerocken finns ute på en skiva som heter Big Beat där band från San Franciscos omnejder dyker upp inom det område som kallas för East Bay. Från den staden kom även Flaming Groovies som bildades av ett par skolpojkar i mitten av 60-talet. Cyril Jordan och Ron Loney var ledargestalterna i denna fem mannakonstellation. De började med ett psykedeliskt sound i tidens anda då Jefferson Airplane och Greatful Dead blev de kommande pionjärerna. Medan Flaming Groovies musik blev ett underground ljud för denna klassiska garagerockscen som upptäcktes ordentligt i början av 70-talet. Flamin Groovies hjältar var Chuck Berry och Jerry Lee Lewis och dom såg den fräcka brittiska explosiva banden erövra varje amerikansk ungdoms hjärta. Flamin Groovies upptäckte därmed The Beatles, Rolling Stones och The Animals vildsinta bluesiga rock. Flamin Groovies slog aldrig igenom ordentligt utan förblev ända in på 70-talet ett kultband. Men deras musik är protopunkens vildaste pionjärer som gav liv i rockscenen. Dom fick en stor publik i Europa under nästan hela 70-talet. Dom hamnade på Sire Records och hade Dave Edmunds som producent och turnépartner under flera år. Men 1979 så sprack bandet och gick in i den grav som vi nu gräver upp och ser som en av punkens tidigaste hjältar.

Deras gamle sångare Ron Loney spelar fortfarande in musik på liten basis och jobbar på en skivaffär som heter Jacks Records Cellar i San Francisco. Och om jag åker dit någon gång så kommer jag att gå dit för att se hjälten live och köpa plattor.

De låtar som jag älskar med Flamin Groovies är deras klassiker som låter punkiga och råbluesiga i en sorts eldig dans som är lika hysterisk som demoniska krafters egna visioner.

Shake Some Action, Teenage Head, In the U.S.A. och Slow Dead. Dom låtarna rockar som fan.

Vi går vidare till garagerockens okända band på den nya unika cd-samlingen som kommit ut i höstas.

Här finns det en rad band som låter väldigt brittiska i sin fina sublima känsla för det dom gör skapar enkla små låtar som det ändå kan slå väldiga gnistor om. Franciscos värld får världen att skakas om flera gånger som en jordbävning som demolerar alla värdena igen. Grupper som The Baytovens, The Just Six, The Shillings, The Flintrocks och The Spyders, är några speciella namn som gav East Bay sitt rykte, både inom den psykedeliska musikscenen och den mera okända undergroundrockscenen, fick San Francisco att leva upp igen. Och bli den musikaliska motorn i den framtida musikrevolutionen.

Den här skivan är den bästa chansen att få ta del av den okända musikvärlden precis som jag gjorde med skivan om skivbolaget Fenton i förra numret.

Njut av dessa skivor och du får själva livet serverat framför dig som musiklyssnare och älskare.