Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Soul

Mary J. Blige — Growing Pains

Skivan är inte så enkel att ta sig igenom utan skivan saknar det direkta tilltal som varit utmärkande för hennes tidigare skivor. Låttexterna handlar om att vara kvinna, eller bliva kvinna, du födds inte till kvinna utan du blir kvinna, såsom Simone De Beauvoir uttryckte det så väl i hennes bok om kvinnan. Mary J. Blige har skrivit om sig själv i sina många texter. Det är få artister som jag har älskat som gjort så starka självutlämnande texter vilka baserades på ett tufft kvinnoliv med utsvävande droger och en vidrig man som spökade i bakgrunden. Det var därför hon var tvungen att göra upp med sina demoner på av den moderna soulmusikens främsta plattor.

Nu har hon lämnat den världen bakom sig. Men det paradoxala i den stund hon deklarerade sin nya lyckliga tid så tappar skivorna lite av sin storhet. Skärpan och sårbarheten gjorde henne till den starkaste av våra moderna sångerskor. Jag vet att det är en märklig slutsats att dra. Man skall vara glad över att denna vackra kloka kvinna har ett bättre liv och gör lycklig musik. Men det är något i hennes senare utveckling som går förlorad. Den nya skivan vittnar om att musiken är lite smalare och brer på med en vuxen tankevärld. Mognad och insikt är svaren på hennes låtar nuförtiden. Men mognaden är den glada Mary J. Blige som talar till oss. Men jag saknar en liten sorgsen underton som förhöjde Mary J. Blige från alla andra soulsångerskor.

Jag tycker att den nya skivan har några få riktigt suveräna låtar, men min tanke får sig en törn då jag saknar en rejäl topp i helheten av det som Mary J. Blige serverar på en blankpolerad platta som saknar lite smärta. Det var olyckligt nog i smärtan som Mary j. Blige blev en artist som var så bred, öppen för tolkningar och gav oss livets realitet direkt på en gång. Det var inget snack, utan pang på rödbetan. Livet var trasigt men jag ger inte upp. Det var den anda som jag älskade hos henne. Att hon vågade ta det modiga steget före alla andra, att vara öppen med sitt liv.

Se den nya skivan som ett ytterliggare steg i en process där mogen insikt betyder allt.