Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikessä

Yellow Magic Orchestra — legender från Japan

Yellow Magic Orchestra.Det finns en explosion av japansk kultur över hela Europa som fått många yngre generationer att upptäcka manga och animékulturen. Men även japansk musik har blivit en stor subkultur inom olika kretsar i Europa. Vi har japansk hårdrock/punk/garagerock med Guitar Wolf eller Electric Eels Shock som slår knock på oss. Men även andra genrer slår till och erövrar världen inom japansk konstmusik, techno och avantgardisk pop som exempel. Det mest moderna bland unga tonåringar i Sverige är begreppet J-rock, eller japansk rock för en yngre generation. Hårdrock med lite emovibbar skulle jag vilja kalla det för. En av mina bästa väninnors dotter betitlar sig som j-rock. Det finns lite kult kring Japan för tillfället och särskilt sedan flera av mina vänner varit i Japan, och det influerar även mig till att börja planera en resa till Japan så fort ekonomin medger.

Men det finns i alla fall ett band som jag under vintern verkligen fått på hjärnan och fått min längtan till Tokyo att öka flera hundra 5 är japanska klassiska progressiva och syntbandet Yellow Magic Orchestra. Dom är ett band som kan sägas skapade sin musik utifrån Kraftwerk fast när dom bildade bandet 1978 så skulle dom själva influera västvärlden. Jag själv upptäckte Yellow Magic Orchestra redan 1980 och köpte en skiva med bandet. Radioprogrammet Eldorado spelade gruppen då dom fick sitt genombrott i Europa med sina alster. Jag blev så förälskad i ett band som kom att betyda så mycket för den moderna syntmusiken och speciellt betydde bandet mycket för sångaren David Sylvian i gruppen Japan som fick en speciell relation med Yellow Magic Orchestra.

Gruppens geniala frontgestalt blev Ryuichi Sakamoto som föddes 1952 i Tokyo och han studerade elektronisk musik på universitet. The Beatles och John Cage var några av hans influenser när han sedan hörde Kraftwerk och då blev hans mission klar och visionen blev YMO. Hans egna arbeten vid sidan om YMO har varit flera skivor med David Sylvian plus andra skivor med David Byrne, Iggy Pop Eller Thomas Dolby för att ta några exempel. Han gjorde filmmusiken till den underbara filmen Merry Christmas Mr. Lawrence, där han även agerade i huvudrollen mot bland annat David Bowie som vi kommer väl ihåg när filmen kom på biograferna. Filmmusiken till Till den sista kejsaren får vi inte glömma bort i sammanhanget som hade Ryuichi Sakamotos geniala hand vilande över sig.

Så han hann göra både musik med Yellow Magic Orchestra och eget material på samma gång. Bandet sprack 1993 officiellt och dom har fått status som legendariska skuggor från 80-talet. Men deras skivor som jag nu njöt av i fulla drag har både dansanta uttryck och lekfulla lite fåniga snuttar som dom bakade in i sina skivor. Dom blev alltmera lekfulla under åren som dom gjorde musik. Jag tycker bäst om deras första tre skivor där deras musik hade experimenterats fram och ljudbilderna började förena teknologin med känslan att förena musik.

Yellow Magic Orchestra hade allt som gjorde musiken rolig igen, styrkan och kärleken, den gnagande känslan att dansmusiken får leva ett eget liv helt enkelt. Musik som tog med oss på små äventyr bort från vardagens trisstes till ett land där levande pulserande drömmar tog över vår hjärna. Yellow Magic Orchestra var tidens vassaste torped mot tråkigheten borne apostel.

Med detta vill jag hylla bandet som borde få en egen staty i Kungsträdgården.