Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Intervju med Mårten Jansson

Blaskans redaktör Dr. Indie träffade musikern Mårten Jansson på ett café i Jakobsberg i december för att prata om musik och arbetsprocesser.

På grund av att jag inte hade en fungerande bandspelare så får det bli ett sammandrag av samtalet.

Här är adressen till hans hemsida — moppetron.se — Texter och musik av Mårten Jansson


Mårten Jansson är en man som spelat musik sedan 70-talets slut i ett punkband. Men han har alltid spelat musik men ändrad stil under åren som kommit och gått sedan 70-talet slut. Musiken har blivit mera av ballader och han skriver musik i den mera klassiska stil, vi kallar för sing/songwriter. Det är fina melodiska sånger som våran hjälte har numera lagt ut på sin hemsida.

Jag träffade honom på ett lokalt fik i Jakobsberg därför att det var lättast så då både jag och Mårten bor eller har bott på i Järfälla.

Vi pratade väl och länge om hans texter och vilken bakgrund Mårten Jansson har när han började med musik.

Kommunalmusikskolan lärde Mårten att spela och bygga upp sina kunskaper. Men så växte han upp och upptäckte punken vilket fick honom att spela musik i band istället för själv. Mårten har en fin familjebakgrund inom musiken. Systern spelade med i legendariska Pink Champagne och gifte sig med sångaren från The Church. Brodern spelade med grabbarna i gamla Ståålfågeln. Mårten Jansson själv fick skivkontrakt och hade bandet Palatsorkestern under en del år. Jag hade hört dem på radion flera gånger och köpte en singel med gruppen i fråga.

Mårten Jansson är en trevlig personlighet som så gärna berättar om sin musikaliska verksamhet för mig. Särskilt blir jag nyfiken varför han lade ut musik. Det handlar om enligt Mårten Jansson om att det är ett effektivt sätt att kunna spela in låtar och ge ut sin musik om man inte har ett skivbolag. Dessutom tycker Mårten att det blivit så arbetsamt att skapa kontakterna och upprätthålla sin musik utan att göra avkall på sin personliga integritet.

Det är inte så kul att ha en massa med människor involverade när en skiva skall spelas in.

Därför spelar han hellre in sånger på sin portabla studios hemmavid. Det är en lugnare position, vilket stämmer när man blir äldre så vill man styra upp sin verksamhet på ett bra sätt som skapar en annan sorts trygghet.

Mårten berättar för mig om sina texter som är till viss del äldre texter som han omarbetar i en process så att dom får nyare kostym. Jag menar att hans texter är litterära och kan utläsas separat från den musikaliska inramningen. Mårten menar att det går säkert. Men i vissa texter så behöver man höra musiken för att förstå helheten av allting.

Mårten Jansson berättar så fint om hur han tillverkar sina texter, oftast är det gamla texter som han läser igenom och funderar på vad han kan göra med dem. Han lägger till några nya rader text. Så gamla låtar får nytt blod i sig så att säga.

Det handlar väldigt mycket om språkets strukturer som är relevanta i Mårten Janssons texter. Han berättade för mig att han gick på skrivskola på Jakobsbergs högskola som ligger så fint uppe på en kulle precis utanför Jakobsberg centrum.

Mårten Jansson skrev några ungdomspjäser som han fick dramatiserade på Sveriges riksradio, P3. Så han har stor erfarenhet av begreppet texter.

Intervjun handlade väldigt mycket om vad för musikaliska influenser han har för sitt eget skapande. Vi talade även om hans möjligheter att sprida ut musik då skivbolagen har problem med att få ut musiken. Mårten lägger därför ut sin musik på nätet därför att det är ett oöverträffat sätt att göra sig ett namn.

Förhoppningsvis kan vi på Blaskan hjälpa till med att sprida hans musik.

Tack för pratstunden och lycka till med musiken.