Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Intervju med Pernilla Andersson

Blaskans chefredaktör och ansvarige utgivare blev nyfiken på Pernilla Andersson när vi fick frågan om vi ville intervjua henne. Det blev några mailfrågor till ett av våra nya popesteter.


Fråga
Det är vågat att göra nya tolkningar på artister som tillhör den hårdare rockens stjärnor, såsom The Hellacopter, Backyard Babies och några andra artister. Kan du berätta lite om arbetsprocessen bakom urvalet av låtar?
Svar
Det började med att jag spelade in en Twisted Sister cover som en gentjänst till en kompis som tryckte tröjor till sommarturnén. Det blev så pass bra att jag fortsatte kolla in låtar av olika band och spela in de som kändes mest angelägna. Tanken var att gå ifrån orginalen så mycket som möjligt och så att säga ge låtarna Pernilla Andersson kostymer.
Fråga
Din egen musikaliska bagrund är jag nyfiken på. Vill du berätta lite om dig själv för våra läsare?
Svar
Jag är uppvuxen i en jazzmusiker familj nere i Skåne. Mamma turnerade med putte wickman och pappa med sitt eget band. Har rest mycket, flyttat mycket och spelat mycket redan som ung. Tror lite grand att det är därför jag har så svårt att inte vara på turnerande fot. Jag mår inte bra av att vara hemma för mycket, trivs bättre när man är på väg någonstans. Började som 16 åring att försörja med på att spela piano och sjunga jazzlåtar på diverse ”snajdiga” restauranger. Turnerade också ett tag som pianist med andra artister, exempelvis Thomas Di Leva.
Fråga
Lättsam, melodisk och harmonisk musik är de begreppen jag vill beteckna din musik som. Hur vill du själv beskriva ditt skapande?
Svar
Ja du, inte som lättsamt i alla fall. Melodiskt, ja och harmonisk: det är ju upp till lyssnaren. Jag gör precis det jag känner i stunden och är jävligt kompromisslös med det. Tror det är därför mina skivor har utvecklats ganska mycket sedan debuten 1999. Då var det mer åt jazzhållet, mycket beroende på att jag lyssnade mer på jazzmusik då. Jag överlämnar gärna denna fråga till de som köper mina skivor, tycker ibland att det känns förmätet att som artist tala om hur musiken är.
Fråga
Vad är din vision med artistskapet och låtskrivandet?
Svar
Att ständigt utvecklas och få ur sig det som man behöver för att må bra. Jag vill skriva låtar som jag själv känner säger något. Allt för många skriver om sånt som de tror att andra vill höra och det tror jag är ohållbart i längden.
Fråga
Jag måste fråga är det roligare att turnera eller att spela in musik, eller hänger det hela ihop?
Svar
Det hänger till viss del ihop, men jag skulle nog säga att turnerandet är det jag gillar mest. Utan det skulle man inte få något nytt att skriva om till nästa skiva.
Fråga
Du har fått beröm av kritiken för dina alster. Många artister säger att recensioner inte betyder något för deras musik. Men jag tror inte att det är sant. Vad betyder recensioner för dig som artist?
Svar
Jag kan ju inte svara för vad andra artister tycker, men för mig är det väldigt roligt att få bra recensioner, samtidigt som jag också tror att det är viktigt att få riktiga sågningar också, då lär man sej att ta reda på vad man själv tycker. Det är en skön process när man kommer till det stadiet att man faktiskt kan känna: jag skiter i om just den recensenten gillar mej eller inte, jag tycker själv att jag är bra! Det är ju ändå du som ska leva med skivan resten av livet, en recensent går direkt vidare till nästa recension. Men som sagt, man har ju ett ego också och självklart blir man ju otroligt glad när man får beröm. Det är bättre att får skit-recensioner för något man verkligen tror på än att få bra recensioner för en skiva som man inte känner att man står för.
Fråga
Jag vill avsluta det hela med frågan, är du nöjd med den nya ep-skivan?
Svar
Mycket!!!