Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Tecknade serier

Hjälp #1 2008

Tänk att det nu har det kommit ut en ny serietidning för bara svenska eller nordiska seriekonstnärer att visa upp vad de kan för någonting. Det är kanske en möjlighet att nu få en svensk debatt över vad svensk seriekonst kan vara nuförtiden? Jag och Mr. Snaggus har under flera år diskuterat statusen för svenska seriekonsten och varför den är så ojämn om man jämför med de utländska verken i fråga. Tidningen Hjälp vill fungera som ett forum för nyare serietecknare och ge nya serier en chans att få liv. Denna tidning skall vara en modernare fortsättning på dom klassiska Galago och Svenska Serier, när den tiden begav sig.

Det var som jag och Mr. Snaggus konstaterade under våra diskussioner, att det verkade att båda tidskrifterna började så bra med kvalitet på serierna för att senare låta ambitionen att vara bäst, sjunka till att publicera allting som svenska serietecknare tecknade, bara därför att det var just svenska serier. Det var själva problemet med serierna att kvaliteten dog och man fick alltmera trötta serier som jag knappt orkade med att läsa.

Hjälp är en tidning som det gamla gänget från Galago ligger bakom. Rolf Classon som är chefredaktör, var också ett av de ledande namnen bakom Galago. Men det som helt enkelt var just problemet med gamla Galagos utgivning, följer även med i den nya produktionen. Det är en ytterst skiftande tidning med vissa serier som verkligen har pinsam karaktär.

Den mest usla som jag läst, är en serie som har en unken 70-talsprägel. Moraliserande serie om knarkets fördärvlighet som man inte tror att det görs i dag. Det är en tecknad serie i Staffan Hildebrant anda. Pinsam serie av Marcus Ivarsson som jag knappast vill läsa igen. Sara Olausson, Kolbeinn Karlsson och Robin Olsson är andra trista serieskapare som varken ger spänning eller är rolig. En tidning som utgör sig för att vara en länk till humor så publicerar man ovanligt många tråkiga serier. Däremot så har vi som tur är Nina Hemmingsson, Gunnar Lundkvist, Malin Biller och Henrik Bromander räddar upp tidningen.

Men det är lite för tidigt att säga vad det kommer att bli av den framöver. Vi håller kollen.