Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #1 2008

Ledare

Blaskan välkomnar er läsare till ett nytt år.

Lee Marvin.Vi måste ta chansen att få presentera Lee Marvin som en personlighet vi på Blaskanredaktionen älskar och högaktar. Han får bli den man som får pryda vårt januarinummer. En sann Blaskanhjälte. Dessutom sjöng han så fint i filmen Guldruschens glada dagar — YouTube — I Was Born Under a Wandering Star

Trevliga kulturhändelser 2007

Jag vill så gärna lista några trevliga händelser från året som gick då en del intressanta ting från kultursfären blev möjliga.

  1. Darjeeling Limitid.Jag vill börja med att slå ett slag för det filmiska geniet Wes Anderson som fortsätter med att skapa välspelade intelligenta filmer. Han gör praktfulla färggranna filmer med en utsökt välgenomtänkt scenografi. Du kan se hans nya mästerliga film The Darjeeling Limited som handlar om tre bröder till en rik familj som möter varandra på ett tåg i Indien, Darjeeling Limited. Deras idé är att man skall göra en klassisk bildningsresa som unga män gjorde förr. Men i den här filmen är det en modern andlig resa som skall leda dem i kärlek och försoning med varandra. En underbar och varm film om syskonkärlek och absurd dramatik. En av de mest sköna filmer du kan se på biorepertoaren för tillfället.
  2. Vill du läsa en av de riktigt tjocka äventyrsromanerna vars berättelse är på riktigt så kan man plocka fram en roman på nästan 900 sidor verklighet. Gregory Davis Roberts självbiografiska roman Shantaram som även skall bli film framöver är så kokhet av kärlek och kriminalitet så att du häpnar. Detta tyngde ned mitt samvete med sin eleganta välskrivna roman. Att det var som om jag aldrig ville sluta att läsa boken. Den var intressant under 2007.
  3. Göran Häggs bok om Påvarnas historia är den mest lättlästa bok man kan finna i handeln i dessa tider. Du behöver ingen förhandskunskap om Vatikanen och kristendomens grunder. Utan Göran Hägg är en sann klassisk humanistisk folkbildare i den här boken. Ren njutning för ögonen.
  4. 2007 var också de år som gjorde Peter Birro till årets mest lysande stjärna. Hans underbara serie om August Strindberg var bara bäst. Likaså var hans två pjäser om arbetarklassens villkor suveräna när de gick på televisionen. Hans klasskampserie tyckte jag tillhörde årets fiaskon.
  5. BBC har gjort två bra programserier som uppvisar vilken kvalitet som denna värdiga institution har. Serien om Flower Powerrörelsen och den märkvärdiga ön Galapagos öde och fascinerande utveckling. Det är bra tv.
  6. Jag tyckte om alla program om Lasse Holmqvist, Thore Skogman och Povel Ramel som visades i slutet av 2007.
  7. Brittiska journalisten John Allens fina och högst intressanta biografi kring ärkebiskopen Desmond Tutu. Är årets läsning. Biografins titel är Rättvisans rebell Utgiven av kristna förlaget Libris.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen