Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Kapitalets diktatur?

Noam Chomsky skriver i sin bok 11/9: Terroristiska dåd av det här slaget är en skänk från ovan för de strängaste och mest förtryckande elementen på alla sidor, och kommer att utnyttjas -ja, har redan utnyttjas — för att påskynda militariseringen, likriktningen, nedmonteringen av sociala trygghetssystem, överföringen av resurser till smala sektorer och undergrävande av demokratin så att den förlorar allt meningsfullt innehåll. Känner ni igen den svenska högerpolitiken? Militariseringen: slopande av värnpliktsarmé, införande av yrkesarmé. Likriktningen: så gott som alla medier uppköpta av storkapitalet. Nedmonteringen av sociala trygghetssystem: försvagning av fackföreningar och arbetsrätt, sänkt ersättning vid sjukdom och arbetslöshet. Överförandet av resurser till smala sektorer och undergrävandet av demokratin så att den förlorar allt meningsfullt innehåll: SÄPO ges större utrymme att agera på egen hand, militära underrättelsetjänsten ges mer resurser och medborgarna bevakas allt hårdare. Detta började redan under socialdemokraternas tid och har sedan accelererat sedan de borgerliga tog makten.

”Men det kommer inte att ske utan motstånd, och jag tvivlar på att det kommer att lyckas, förutom på kort sikt”, säger Chomsky vidare. Det folkliga motståndet mot nedmonteringen av demokratin och välfärdssystemet känner vi, men var är det socialdemokratiska? Är de också uppköpta av storkapitalet och de nyliberala idéerna? Just nu har socialdemokraterna mer än halva folkets stöd men det kan snabbt vända om man inte börjar profilera sin politik bättre. Men kanske de borgerliga kör skutan Sverige på grund så att det inte finns utrymme för förbättringar inom den sociala sektorn. Och när det nya EU-fördraget träder i kraft, är det kört då? Det nya EU-fördraget innebär ju en förstärkning av den borgerliga politiken. Ett folkligt organiserat motstånd är det enda som kan bromsa utvecklingen. Till att börja med måste vi starkt och obönhörligt rösta mot att euron införs som valuta. Med detta kommer i alla fall världsbankens inflytande över svensk politik att bli något mindre.

Astrid Boman

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy