Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Andra världskriget

Andra världskriget fortsätter att spöka som gamla ekon från för som du aldrig kan bli av med, eller otäcka bilder i huvudet som finns där som man bara vill glömma. Men det är svårt att glömma det som var de avgörande händelserna i vår världshistoria. För det första var första världskriget en direkt konsekvens av de gamla kungarikena som existerade efter Napoleon fall. Intriger och krig ledde oundvikligt fram till första världskriget. Medan dess krigsslut är en direkt del i kedjan som leder fram till både Hitlers maktövertagande och det krig som han verkligen ville ha. Andra världskriget utgör senare inledningen till det ideologiska kriget som vi kan kalla för kalla kriget. Det som jag gillar är att Marco Smedberg och krigshistorikern Niklas Zetterling har tillsammans skrivit just en bra bok om andra världskrigets inledning: Andra världskriget utbrott.

Vasilij Grossman.Hitlers anfall mot Polen 1939 (Norstedts). Den boken berättar om militärstrategi, förberedelse och underlag. Det är en ny sorts historisk berättelse som vi får ta del av, för det första var det inget blixtkrig med en oövervinnlig tysk armé. Utan det handlar mera om slagkraft och militär styrka. Kriget gick bra i början men slutet kom till slut i Stalingrad. Då skall du verkligen läsa den fascinerande sammanställning av den lika fascinerande romanförfattaren Vasilij Grossmans dagboksanteckningar av andra världskriget på den ryska fronten: Reporter i krig (Historiska Media) som har sammanfogats av den strålande krigshistorikern Antony Beevor tillsammans med översättaren Luba Vinigradova. Vasilij Grossman var en kort och tunn författare som levde tre år ute på fronten då han rapporterade för Röda arméns tidning Röda Stjärnan. Det finns både officiella tidningsskriverier och hans hemliga dagböcker som han måste dölja för politruker och byråkrater. Det är intressanta dagboksnoteringar som berättar andra sanningar än vad man kunde få läsa i officiella källor- Mycket av hans krigsrapporter finns även med som underlag för hans storslagna roman Liv och öde vilket kom ut i nyutgåva 2007. Kriget fortsätter att producera nya bra böcker som får oss att påminna om vilket helvete krig är i själva verket.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy