Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk biografi

Björn Kumm — Che

Historiska Media 2007

Björn Kumm — Che.Ernesto Che Guevara ville skapa ”många Vietnam” för att ge världsimperialismen ett hårt slag, eller flera hårda slag mitt i planeten. Han föddes 1928 i Argentina till välbärgade föräldrar. Ernst skulle först bli jurist men förlorade en släkting och bestämde sig istället för att bli läkare och han påbörjade sin läkarutbildning. Det som förändrade Che Guevaras liv var två olika omfattande resor runtomkring Latinamerika. Han for två gånger på motorcykel och den resan gjorde honom politisk medveten. Men det som gjorde honom revolutionär var inte de kommunistiska principerna utan hur förtrycket från USA och inhemska militärstyren tog över allting från de vanliga människorna. Han mötte i mitten av 50-talet den man som gjorde hans liv till en legend, Fidel Castro, liksom Fidel Castros broder Raul Castro. Det var under det mötet, den stunden som han hängav sig åt revolutionen, det blev hans kärlek, passion och slutgiltiga död, 1967 i en gudsförgäten djungel i Bolivia.

Che Guevara.Det var när han tillsammans med Castro i 50-talets slut gjorde slut på Batistas amerikanskt styrda regim, som slutgiltige föll undan för Castros gerilla.

När Castros gerilla konsoliderade makten så var de varken kommunistiskt eller Sovjetstyrt. Men USA blev fientlig inställt till cubanska revolutionen när USA förlorade sitt inflytande. Det var då som John F. Kennedy startade upp sina provokationer gentemot Cuba. Handelsbojkotter för att kväva landets industriproduktioner. Inklusive invasionsförsöket i Grisbukten 1959, som slutade med ett fiasko för USA.

Cuba försöker etablera sin revolution och börja strukturera samhällets institutioner och skapa en industriell bas med vad Cuba kan uppbringa som tillgångar för landets behov. Che blir vald till chef över riksbanken och chef för industrin. Även jordbruket tillfaller hans domäner. Che organiserar och försöker skapa resurser till landets population.

Che var även Cubas resande ambassadör som överallt i världen försökte skapa kontakter och handelsutbyten med länder. Särskilt Sovjet är ett speciellt särfall när det gäller kontakter med Cuba. Det var både spända och hjärtliga relationer, som mest för Cubas fall handlade att stävja sin roll som ledande revolutionär kraft och föredöme för andra länders revolutionära framtid.

Che tröttnade på att sitta ned som minister utan ville vara med och skapa en världsrevolution. Han åkte ned till Afrika för att vara med det afrikanska motståndet mot forna kolonialmakter vilket blev ett misslyckande. Istället inriktade han sig till den Sydamerikanska kontinenten, det var där han ändå levde och verkade. Han dog i revolutionens namn/tjänst.

Det var ett sammandrag av hans liv i korthet.

Fast vid läsningen av Björn Kumms bok över Che, så handlar det om en svensk journalist som faktiskt var på plats när Bolivianska militären ville visa upp den döde Che för omvärlden.

Björn Kumm har själv ett rättvisepatos och vill skriva ned sanningen om Che Guevera såsom han minns och tolkar Ches liv och död.

Det är en svensk minnesvärd bok om en av vår tids främsta frihetshjältar.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy