Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Karsten Lund — Den amerikanske Somand: En Skagen-kronike

Gyllendal 2007

Audur Jónsdottir — Folket i källaren

Kabusa Böcker

Nordens litteratur har sin speciella karaktär som kan stundtals ta fram det karga med vår union, men uppvisa våra nordiska identiteter är till sin karaktär skiftande beroende på hur vi har relaterat oss till varandra genom historien.

Karsten Lunds nya roman som inte ännu har kommit ut på svenska, har en gåtfull stämning. Skagen är dels den klassiska konstnärkolonin omkring förra seklet. Men det är inte bara det nordiska ljuset vi ser färga konsten utan det är lika mycket de lokala fiskarnas liv som ger Skagen dess speciella historia. En båt från Norge förliser där 1902 och alla omkommer förutom en amerikansk resenär med en mystisk aura. En man och en ung kvinnas öden sammanbinder dem för minst tre generationer framåt. Det är en släkt hemlighet som skaver och värker för att först lösas upp på 2000-talet, i vår nutid. Det är en förtätad roman som både bygger upp en spännande historia och skapar en fiktiv thrillerkänsla, den atmosfär som vilar likt Avalons dimmor genom den röda historien.

Det känns då overkligt att gå från den stämningen för att hamna i en sorts generationsuppgörelse i isländska Audur Jónsdóttirs roman från 2004 som blev nominerad till det årets nordiska pris. En roman om barn som växte upp på 70-talets slut och 80-talet, hur dom bygger upp andra liv än sina hippiebetonade vänstersinnade föräldrar.

Det är Klara i centrum för romanen med en uppväxt som betonas av att hennes föräldrar är liberala intellektuella föräldrar som med jazz, rock och konst lever sina egna världar av föreställningar. Hennes lillasyster drogar och har en son som far fram och tillbaka. Det handlar om uppgörelser med sin generation, sina föräldrars beteende och sitt eget liv, på samma gång vi får ta del av Islands moderna historia.

Det är två bra romaner som vill ha något att berätta, två goda historier från dagens litterära klimat i vårt avlägsna norden.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy