Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Skräckroman

Kit Whitfield — Nattvakt

Bonniers 2007

Kit Whitfield.Varulvar är något som är ett ordinärt inslag i den här romanens handling, varulven eller monstret är vanliga människor som råkar ut för den benägenheten att varje fullmåne råkar förvandlas till varulvar. Enligt lag måste man då vara eller springa till en speciell plats för att låsa in sig. Men om man misslyckats och blir ett vansinnigt monster, så finns det en specifik myndighet som kallas för Arla. Deras uppgift är att fånga in och lagföra människor som blir vad de kallar för ”måndårar”. Huvudpersonen är en advokat som arbetar för Arla och vars relevanta uppgift är att se till att alla arresterade behandlas väl enligt lagen. Det är märklig känsla att läsa om en tid som är vår egen men det som skiljer våra världar åt är att det är ett vanligt inslag att varulvar finns och kan utgöra ett konstant hot mot andra människor.

Romanen handlar om de som inte blir varulvar utan är lika mänskliga som du eller jag — som för tillfället nedtecknar denna recension av romanen.

Boken har en psykologisk dimension vilket lyfter romanen ytterliggare flera steg över den ordinära skräckromanen. Den har ett vardagligt tonläge och ett filmiskt sätt att skildra boken röda förlopp. Det är sålunda en bok som har en stark växelverkande attityd, där balansgången mellan socialrealism och en dos mörk underströmmande skräckkänsla infinner, men i perfekt balans mellan berättelsen ton och språkets rytmik. Skräcken försvinner alltmera från romanen för att den suddas ut för boken lockar fördjupar sig i hur huvudkaraktärerna rör sig runt omkring varandra, likt en märklig dans. Bokens spänning ligger således inte i några billiga effekter utan att det är stark grundstomme i den berättelse som ligger framför oss i bokform.

Till slut vill jag påpeka att författaren är en begåvning som förhoppningsvis kommer att skrva flera romaner som jag kan njuta av.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy