Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Klas Östergren — Orkanpartyt

Bonniers 2007

Klas Östergren.Jag vet inte om man kalla det för science fictionroman eller om jag bör se det som en skönlitterär framtidsskildring som har drag av science fiction. Klas Östergren är en stor berättare som kan dra en mänsklig berättelse om hur undergången kan vara inledningen till en stor mänsklig tragedi. Jag ser vissa likheter med PC Jersilds fina roman Efter floden då även Klas Östergren beskriver en nära framtid där en hemsk epidemi av någon art drabbat mänskligheten och slagit ut vår moderna civilisation. Den nya framtiden är hårdare och framförallt har nyreligiösa grupperingar med anor från medeltiden slagit rot som sekter i vår nya sköna framtid.

Huvudpersonen är Hanck Orn som är en man som vandrar sin egen väg, en typisk Östergrenfigur som vi har sett existera i andra av hans böcker, en dyster men högst mänsklig person.

I den nya romanen har Hanck Orn en son han fick genom en tillfällig förbindelse med en kvinna. Han blir den tröstande fadern som arbetar på ett försäkringsbolag som han senare får sparken ifrån. Hans nya yrke blir istället reparatör av gamla hederliga maskiner som kan användas till mycket i en tid där inget är säkert.

Hanck Orn oroar sig för sin son som utbildar sig till kock och han tar sig genom livet i oro och men ändå säker på sin egen förmåga. Boken är en storslagen roman som handlar om en fader som sörjer förlusten av sin son, han avskyr samhällets stöttepelare som är giriga män i makten, vilka kallas för klanen, styr samhällets viktigaste funktioner. Romanen slår ett slag för humaniteten i en dyster tid då humana värden inte står så högt i tak.

Förlusten av sin vuxna son, en ung pojke slås ihjäl av klanen, det är hämnden som driver Hancks fortsatta liv, hämnden som trösterska och hatet som drivkraft.

Klas Östergren har en psykologisk skärpa när han fokuserar sina karaktärer på ett sätt som nästan blir filmiskt. Östergren kan ta varje person var för sig och sätta de i intressanta situationer.

Romanen tar tag i de stora livsfrågorna och det är den stora poängen med det hela. Man finner inte svaret men medan du funderar på svaret så kan du läsa en poetisk korthuggen och episk modern roman, den berättar något väsentligt om oss själva.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy