Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Peter Kihlgård — Kicki & Lasse

Albert Bonniers 2007

Anne B. Ragde — Eremitkräftorna

Forum Förlag 2007

Översatt av Margareta Järnebrand

Peter Kihlgård.Hm, så trist att det skall skrivas moderna kammarspel för en urban storstadsgeneration i 40-årsäldern, det är min årgång som skall få höra den sanna upplevelsen av äkta paret Lasse och Kickis ältande av sina problem. Det är sådant som skall vara fint och intellektuell så det visslar om det. Ångande relationsdramatik där framförallt Lasse klagar och hans liv rullas upp. Han är den ständigt trogna, monogama snälla mannen med lite skamligt förflutet som ställs i bjärt kontrast till den intellektuella snabba Kicki med spännande låtsasradikala vänner som förfasas över tidens holmgångar av vårt moderna samhälle. Misstro nu inte men jag älskar verkligen i normala fall Peter Kihlgårds romaner. De brukar handla om finess och klass i det normala fallen. Men inte denna gång i alla fall lyckas författaren någorlunda att infria någon längtan av hans romans värdighet. För hans nya roman varken lockar mig eller underhåller mig. Det är en blek roman som mest tjatar ut parets komplexa livsstil. Tråkig upprepande händelser och den gnälliga låtsastonen av rejäl djupsinne tröttar ut mig. Om boken skall vara satirisk och bitterljuv ironisk mot den urbana parsammanhållningen skulle den väl kunna vara lite lyckat på något sätt. Men jag tror att det skall vara en högst allvarlig roman och dess budskap är att kärleken kan vara jobbig. Tja det kan jag utifrån min egen personliga erfarenhet av kärleksrelationer avgöra om det har varit jobbigt eller gränslös lycka. Så den här boken är bara patetisk och pinsam bok som slår sönder det som skulle kunna bygga upp en intressant reflekterande roman.

Då går jag hellre till den senaste romanen om bröderna Neshovs liv i Norge. Det är uppföljaren av Berlinerpopplarna som går vidare till hur tre bröderna växlar om sina liv till så olika delar av samma släktträd, där deras liv har gått om varandra. Torunn är den äldste brodern som bedriver jordsbruk på släktgården. Han är fast i sina vanor och vill att gården uppehålls av släkten. Dottern Torunn, en modern storstadskvinna som närmar sig de fyrtio skall få ärva gården.

Mellanbrodern Margido är framgångsrik begravningsentreprenör och yngste brodern Erlend är bög och lever sitt liv i Köpenhamn.

Boken är en fin sammanfattning av flera liv som vars ödens trådar spinner ett intrikat nät över livets föresatser att få ta chansen att leva ut, fullt ut. Det är våran rätt att få välja det liv man vill l leva. Men pengar och normer förhindrar oss oftast från att leva verkligen fullt ut. Boken berättar så bra om händelser som är en del av en släkts fortlevnad och den framtid som kan bära med sig egna premisser. Ett liv som är vårt kall. Läs en bok som är fint berättat och bra grundhistoria som man lät som läsare kan få ta del av.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy