Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Poesi

Tomas Ekström — Elektrisk matlagning

Predi Förlag 2007

Tomas Ekström.När man skriver om poesi skall språket vara uppskruvad och högtravande på samma gång. En poesirecension kan definieras utifrån sitt fina blomsterspråk. Man hänvisar till Höga visan och diverse teoretiska resonemang om poesins inre väsen. Man vill nästan slå knock på varandra i citat av källor som krävs för att man skall få högsta betyg i poesibedömning. Till slut blir det lite tjatigt att tvingas skriva så avancerade poesirecensioner att man till slut tappar bort sig i finkulturens blomlådor.

Då tycker jag bättre om Stefan Hammarén virvlande texter eller den poesi som Stockholmaren Tomas Ekström skriver ned i sin nya diktsamlig — Elektrisk matlagning.

Tomas Ekström — Elektrisk matlagning.Bara att den inleder med The Clashhjälten Joe Strummer som står vid författarens ena sänggavel, tror jag i alla fall. Han står där och ser på sin son, han påstår att han är det i alla fall i diktsamlingens inledning. Det är smocka som jag gillar. Alla som skriver om Joe Strummer är mina vänner. Tomas Ekström signalerar att han är en generationskamrat till mig. Tomas Ekström föddes 1969 och undertecknat, Dr. Indie är född 1965.

Det är en rolig samlig som vid sidan om sina dikter har så fina bilder på klassiska spisar som man borde inköpa till ett billigt pris. Det är nästan som att läsa en ung Åke Hodell, som vågar plocka fram bilder och får dessa att stå på egna ben som delar av själva diktsamlingen. Illustrationer till Tomas elektriska dikter.

Dessutom skriver Tomas så fint om den nästan bortglömde finska urkommunisten Pentti Saarikoski. En poet som är bildad och stark. Fråga hans gamla sambo/livskamrat Mia Berner, så får du svar på den frågan.

Så kan vi alltså läsa Tomas Ekström som en poet som drar till sig många huggskott och bygger upp sina egna världsbilder som poeten inbjuder oss att deltaga i eller kanske snarare att uppleva.

Jag gillar korta dikter som påminner om japanska haikusentenser och de som Tomas Ekström skriver är smått delikata:

Från himlen hänger

Gulvita kvitton

som visar vad allting

kostar

Det är ett kort exempel på en poet som blandar vardagsting med klassiska filosofiska mänskliga frågeställningar. Det är enkel genial poesi som vågar vara radikal men ändå medmänsklig i det hans skriver. Du känner igen i en del samlingar fast det finns fina bildade kulturella små avtryck instoppad i vardagen. Jag tänker genast på Sonja Åkesson, Kristina Lugn och Bodil Malmsten där vardagen remixas med finkultur. Snyggt och bra.

Jag känner igen Tomas Ekströms sätt att skriva då hans texter glöder och har ändå en ton av melankoli och harmoni, vars kontraster vilket poeten möter upp så fint. Sublim poesi som närmar sig vår vardag hela tiden.

Ni som har läst hans två förra diktsamlingar vet vad jag talar om — då vill jag gärna passa på slå ett slag för hans debutsamling Elvis, kattsand och andra viktiga saker från 2002 när jag ändå håller på. Den diggade jag kraftigt när den tillkom och släpptes ut till verkligheten.

Den nya samlingen är förbaskat bra och har en skön känsla rakt igenom. Det känns som Tomas Ekström skrivit en rock ’n’ rollsamling att välkomponerade saftiga poem.

Läs den för böveln.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy