Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Bok

Vladimir Kaminer — Militärmusik

Ersatz-förlag 2007

Översättning Ola Wallin

Vladimir Kaminer.Härlig socialrealism i en absurd form som för oss tillbaka till ryska avantgardet på 20-talet. Det borde och vore den litterära avantgardism som präglar en generationskamrat till mig, som föddes 1967 i Moskva och flyttade till Tyskland 1990, strax efter det att muren föll. Hans namn är Vladimir Kaminer och han skriver romaner på tyska numera efter det han lämnade sitt moder Ryssland, Den här romanen är den första som ges ut av Vladimir Kaminer. Den har en viss form av självbiografisk upplevelse med en rad med fullständigt bisarra händelseutvecklingar. Här handlar det om en tid före och mitt i Gorbatjovs glasnost/perestrojka. Det är hur man överlever en värld där det inte finns några normala förbindelser mellan det som vi uppfattar som normalt. Man hamnar på teaterutbildning och genomlider vardagen på teatern i olika situationer som uppträder då staten lägger sig i kulturlivets alla aspekter av konstnärlig utövande, Parkarbete, militärtjänst, rockvärlden glimtat förbi oss läsare medan den onormala ryska verkligheten. Romanen beskriver i en roligare version hur man var tvungen att finna sina märkliga vägar i det ryska systemet för att leva någorlunda drägligt. Fiffel och båg är den rätta medicinen för att skaka om grundvalar men även att kunna formulera sina önskningar att få ett drägligt liv.

Det är få romaner som kan få mig satt le lika stort som Vladimir Kaminers mest vansinniga dråpligheter, därför att världen kan inte bli märkligare när en diktatur faller ihop och det kitt som höll allt samman fallerar då måste något hända som krånglar till det hela. Så den här romanen bekräftar det vansinniga i det hela. Samhället berättat av en författare som lämnat sitt hemland för något helt nytt och bättre samhälle utan den kommunistiska samhällets systemens problem. Så detta blir således en av mina favoritböcker för tillfället.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy