Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Control

Regi av Anton Corbijn

Sam Riley som Ian Curtis.Smärtsam vacker film som går i svartvitt tonläge och förstärker därmed det engelska stadslandskapet i Manchester. Filmen är en mästerlig framställning över Joy Divisions sångare Ian Curtis korta liv och död 1980, endast 23 år gammal. Jag älskar filmen därför att jag kan identifiera mig med hans öde. Ett öde som påminner mig om Kurt Cobains liv. Två unga män som blir ikoner för en värld och förändrar musikhistorien på sitt sätt.

De bägge kunde inte bära frukten av framgången vilket till slut knäckte deras självkänsla och familjeliv. Filmen är fotografen Anton Corbijns version kring Ian Curtis liv. Han tolkar änkan Deborah Curtis självbiografiska bok över maken Ian Curtis på sitt sätt. Jag har inte i skrivande stund läst hennes bok, för den finns i svensk översättning, utgiven på det märkliga förlaget, Vertigo. Jag har läst mycket om Joy Division men aldrig kommit honom så nära inpå som i denna majestätiska film. Det är den underbara aktrisen Samantha Morton som spelar Deborah Curtis och skådespelaren Sam Riley spelar och blir verkligen Ian Curtis. Det är suveränt skådespeleri och starka scener rakt igenom. Det är en film som har en bra avvägd balans mellan musik och dialog. Tony Wilson och hans skivbolag Factory finns med i bakgrunden då Joy Divisions var hans första riktiga lyckade signering av band. Ian Curtis röst och Joy Divisions musik får mig att rysa av välbehag. Det roliga är att Sam Riley som spelar Ian Curtis var även med i filmen om Tony Wilson — 24 Four Hour Party People. Fast där gjorde han inte rollen som Ian Curtis utan spelade den buttre Mark E. Smith i gruppen The Fall.

Sam Riley som Ian Curtis.Filmen har estetisk känsla som fungerar väl i svartvitt då det förstärker dystopin, men även blir svartvit film effektiv berättarteknisk då Englands urtråkiga kolgruvestäder får dessa engelska typiska städer framstå som skitiga och fula. Men dock har filmen en vacker ton, då allting baseras på känslor och stark kärlek som får ta smällar. Men det finns även en intressant kontrast mellan rocklivet och den vardagliga familjeliv som Ian Curtis kommer hem till efter han varit ute på turné.

Filmen är den mest intressanta rockbiografi som du kan se på biografen för tillfället och inledningen till ett intressant fortsatt film karriär.

Anton Corbijn är världens främsta fotograf. Han är U2 och Depeche Modes hovfotograf, Han har gjort rockdokumentär över Depeche Mode, filmat konserter, gjort rockvideos med mera.

4 @@@@

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy