Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Guldkompassen

Regi av Chris Weitz

Detta är den bästa filmatisering av en trilogi som jag sett på många år dels på grund av bra skådespeleri, vackra designade miljöer och en teknisk briljans som vandrar mellan fantasy och delvis science fiction, i dess tekniska fyndigheter. Gamla Englands imperium möter en bisarr magisk fantasyvärld. Det är en romanserie av Philip Pullman som heter Den mörka materian. Det är en fascinerande roman som behandlar en religiös verklighet som vill förneka att det finns flera parallella universum som sammanbinds av ett materiell som kallas för stoft, jag tror att det är vad som vetenskapen trodde var eter innan partiklar och atomer fick sin mera vetenskapliga förklaring. Det handlar om en Lord Asriel som är vetenskapsman och har avslöjat denna begreppsliga materia. En materia som förnekas av en mäktig religiös auktoritet, kallat för Magisteriet. De motarbetar Lord Asriel, som studerar experimentell teologi. Magisteriet och dess undersökningskommission försöker stoppa det hela.

Denna världs människors själar uppträder i djurform, så kallade daimoner. Dessa själar är förbundna med din personlighet, all smärta den upplever drabbas även du av som människa.

I denna värld så lämnade lord Asriel sin påstådda systerdotter Lyra. Hon blir snart inblandad i vetenskapsmännens kamp emot Magisteriets dogmatism. Hon är egentligen dotter till Asriel. Hon har en förmåga att kunna läsa av en speciell guldkompass med mystiska symboler som kan berätta sanningen, den som ingen annan kan upptäcka. Det är en fascinerande äventyrsfilm som utspelas sig till slut på Svalbard, det isbjörnstätaste riket du kan finna i världen. Undertecknad Dr. Indie har varit där och rest runt på Svalbard för flera år sedan. Filmen är majestätisk och synnerligen suverän i de mesta. Ytterliggare en bra film att se detta år.

P.S. Nicole Kidman spelar som vanligt bra.

5 @@@@@

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy