Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam — Stig ”Slas” Claesson 1928–2008

Minnesbilder från en tecknare och författare

Stig Claesson.Jag har minnen från 70-talets statstelevision där Slas med en mörk underfundig röst berättade om underliga karaktärer han mött som barn eller ung man. Han illustrerade det med enkla pennteckningar som gav liv och mening åt hans underfundiga världsbilder. Jag älskade den korta stund hans program dök upp på barnprogrammen för minst 323 år sedan. Det var mitt första möte med Stig ”Slas” Claesson. Sedan läste jag som 14 åring 1979 den märkliga men högst mänskliga romanen: Vem älskar Yngve Frej. Den romanen var en av mina första rejäla böcker som jag gillade uppslaget med och fick en speciell upplevelse av. Den förde mig vidare till hans reseböcker från världens alla hörn som han så elegant skrev. Han reflekterade över det han såg, han hade en perfekt blick för detaljer och hans skärpa var otrolig. Slas registrerade detaljerna så väl att varenda liten ton i hans böcker får mig att uppleva och efter man läst böckerna, så vill jag själv gå ut i staden eller i naturen och insupa hela livets omfång.

Stig Claesson.Han hade sin klassiska keps som var Slas eget signum. Och hade han inte kepsen på sig så tyckte jag att det saknades någonting med Slas personlighet. Han verkade alltid vara så lågmäld och harmonisk, för det vara harmoni som jag alltid upplevde Slas vara. För i de intervjuer han gjorde så fick jag intrycket av att han var en klok människa som alltid ville säga något lagom klokt, men Slas var inte politisk kommentator av tiden. Utan han var tidens krönikör som i böcker och artiklar fick oss läsare att förmå oss att förstå världen utifrån Slas unika iakttagelser. Jag undrar om inte Stig Claesson fortsatte att bok efter bok att iakttaga vad som skedde runtomkring honom var han än gjorde. Flanerade Slas så såg han massa med detaljer och människor som han sedan verkade gå hem för att skriva av eller nedteckna någon detalj ur sitt minne. Allt han såg verkar komma på pränt. Det finns mer än 80 böcker som är skrivna av Slas.

Stig Claesson — Modell i blått.Han måste verkligen älska det skrivna ordet eftersom han hela tiden skrev och skrev för hela slanten.

Det är genuin kärlek till språket och orden som Slas hyste som gjorde honom till en stor författare. Framförallt så när han skrev så var det en personlig specifik stil som gav mig en känsla av mysighet.

Det är alltid behagligt att läsa Slas böcker. För varje bok han skrev var jag där på biblioteket för att läsa hans nya bok.

Var det redan utlånad så ställde jag mig alltid i kö, därför att Slas var en av mina allra bästa författareupplevelser. Jag älskade att läsa snusförnuftiga texter som angav en lättsam moralisk pekpinne, när Slas såg outbildade dumheter breda ut sig över världen på bekostnad av det intelligenta dragen som gick under, därför att dumheten föredrog sig själv framför eleganta lösningar.

Mr. Snaggus vill gärna tillägga att Janne ”Loffe” Carlsson gjorde en suverän roll som Yngve Frej i en klassisk film från 70-talet. En lugn och finstämd rolltolkning av en man som mest har setts som flinande skämtare i svensk kultur/nöjesliv.

Nåväl nu är den store sonen från Stockholm död och jag skall gå på krogen och dricka gravöl.

Skål på dig dyre broder, Slas!

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy