Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Kåseri

Mumin

Muminfigurer.Mumindalen eller Mumintrollen var aldrig riktigt min värld. Jag hade under flera år svårt att träda in i Tove Janssons serier och Muminböcker. Jag tyckte att de var lite tråkiga så undvek Muminvärlden lite grann. Jag tror att den direkta orsaken är att jag var ohjälpligt fast i den värld som Astrid Lindgren skapade i Sverige. Det var så att Astrid tog över mina sinnen tillsammans med Gösta Knutssons Pelle Svanslös och Åke Holmbergs Ture Sventon. Men nu har jag fått en stor lust att läsa om Muminböckerna och läsa Tove Janssons egna serier (härmed är Mr. Snaggus underrättat om mitt behov av Mumintrollen).

Den direkta orsaken till mitt intresse för Muminvärlden är min läsning nav en underbar bra biografi över Tove Jansson. Barnboksforskaren Boel Westin har skrivit boken Tove Jansson: Ord, bild, liv. Boken kom ut på Bonniers 2007.

Tove Jansson.Boken berättar om en person jag vet väldigt lite om. Det jag nu får reda på är att finska inbördeskriget och andra världskrigets fasor ligger till grund i de böcker Tove skrev om Mumintrollen. Hennes direkta erfarenheter i familjen, släkten och kärleken tog form i hennes berättelser om Mumintrollen. För hennes värld är mörk, hemlig, intellektuell, filosofisk. Det får jag bekräftat i den här boken hur Tove Jansson brottas med sitt liv och hur det återspeglas i hennes böcker. Tove föddes in i en konstnärsfamilj. Det var bildkonsten och skulpturen som var hennes första kärlek. Hon slets mellan konsten och böckerna. Men ordkonst var en stor del av hennes barndom. Hon hade tillhörigheten hemma både i Sverige och Finland, då hennes föräldrar var från båda länderna. När författarskapet blev större än hennes konst då led hon. Boken berättar också om hur hon i grunden blev lesbisk efter hon lämnade männen, därför att hon måste erkänna sin drift att få älska kvinnor. Det är en spännande biografi som visar upp en fantastisk kvinna, en hjältinna i min värld, som nu får uppvisa sin hela personlighet. Med detta vill jag säga att Boel Westin skrivit ett mästerverk som jag inte kunde lägga ifrån mig.

Hon ville även skrivna vuxna böcker om vuxna problem. Men hon kan inte lämna dragen från Muminvärlden trots att hon lämnade den i mentaliteten så finns det ett litet klappande Mumin-ande inom Toves hjärta.

Bra bredvidläsning är Christina Björks bok: Tove Jansson — mycket mer än Mumin.

Bilda Förlag 2003

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy