Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Uppsala Slotts konsthall: Love Enqvist — Diggers and Dreamers

Love Enqvist.Utopins kraft var alltid större än dess införande när nya politiska eller ideologiska ideal skulle utföras. Utopins styrka var snarare att dess tanke med att nå målet var den mera relevanta filosofin än att verkligen vilja uppnå målet som det slutgiltiga målet. Det finns många försök att nå fram till utopin. Thomas Moores bok om Utopia är ett exempel på ett tidigt försök till kommunism. Vi har Charles Fourier, Louis Blanc, Kratpotkin, Robert Owen, Saint Simone med flera tänkare som började bygga upp sina ständiga försök att skapa jämlika system i världen. Men det var ändå Karl Marx som empiriskt fastslog att filosofer talar teoretiskt om förändringar medan han själv försökte empiriskt och ideologiskt skapa den nya utopin fast väl förankrat i arbetarklassens upphöjande till en högre medvetandes nivå. Socialdemokratin var den som bäst lyckades förvalta en rimlig framtid med välfärdstaten som pragmatiskt mål.

Love Enqvist — Open City.Men dessa tankar får problem när de misslyckas med att skapa det lyckorike som utopin skulle ge mänskligheten, utopin får även utmaningar när den inte bara misslyckats som utopi.

Utan utopin kan bli en fara för mänskligheten då den kan slå sönder den idé som var dess grund från början. Men vi har även priset att betala i dag när en pragmatisk och humant samhälle bli alltför materialistisk eller konsumismisk.

Då har vi tappat fotfästet. Nu när klimatpolitiken blir alltmera allmänpolitisk gods och samhället kritiseras för att det inte bland institutioner görs tillräckligt för att lösa miljöproblemen.

Människor börjar alltmera i vår moderna tid att ifrågasätta de invanda normerna och vårt samhälles livsstil. Visserligen har många alternativa människor sökt sig tidigare till det som ger dem harmoni. Men även vi övriga börjar också se det fina i det som kan ge oss lite lugn och ro i samhället, de är då idéer om allt som rör sig mot andra riktningar. Det lugna och harmoniska är vad vi vill uppnå med våra liv.

Konstnären Love Enqvist har fått en vision av att ge oss bilder kring det nya tänkandets rimliga krav. Han har besökt nya alternativa städer som har skapats av visionärer som vill ge oss andra perspektiv av tiden. Jag tycker att det är fascinerande tankar de alternativa människorna som vågar bryta ned samhällets försök att klistra på oss etiketter, hur vi skall relatera oss till våra konventionella livsföring.

Problemet är att konstnären Love Enqvist gör ett dåligt, till och med ett ytterst undermåligt försök att formulera det som han vill skildra. Trista fotografier, sömniga videofilmer och obegripliga associationer till Sagan om ringen. Det är hopplös utställning som lovade mera än vad den innehöll, tyvärr. Så synd att ett briljant upplägg skulle tappas bort i ett förstenat konventionellt sätt att skildra utopin omöjliga möjligheter. Det skulle kunna gå skildra det på ett bättre sätt.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy