Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

50-talsrock

Bob Luman — Let’s Think About Livin’

Carl Mann — Rockin’ Mann Charly Records

Bob Luman.Det är märkligt hur många tidiga rockabillyartister ganska snabbt odlade sin gamla kärlek till country i sina framtida karriärer. Både Bob Luman och Carl Mann hade sina rötter i countryn. Både Bob Luman och Carl Mann hade sin historiska förkärlek för Lefty Frizzell och Hank Marvin intakt. Det var sådant som gjorde deras 60-talsoch 70-talet till rena countrysånger och fick publiken att älska deras uramerikanska. Bob Luman var min hjälte som fick råd av The Everly Brothers att spela in hans första reguljära hit Let’s Think About Livin’ och detta fick konsekvensen att Bob Luman skulle få en rad med stora låtar som gav han ett namn i den klassiska rockabilly-traditionen. Det finns flera låtar att nämna som jag älskar med Bob Luman och som ger den här enkla sammanfattningen av hans musik den karaktären av att han borde vara bättre företrätt i musikhistorien. Se bara låtar såsom Red Hot, The Fool eller Class of ’59 Skivan som kom ut 1996 är en skön samling nav hans bästa låtar från 50-talets vassaste rockabillylåtar som jag går i däck för att få chansen att lyssna på.

Bob Luman föddes 1937, han är årskamrat med min fader, men bortsett från att Bob Luman avled i en sjukdom 1978 och med det försvann en av de bästa rockartisterna om ni frågar mig.

Carl Mann — Rockin’ Mann.Carl Mann föddes 1942 och fick tidigt hitar på 50-talet. Det var en av Sam Phillips sista artister som han signade för Sun Records. Sams största artister hade gått vidare till andra skivbolag och han saknade bra artister i sitt stall. Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Elvis och till sist även Charlie Rich lämnade skivbolaget. Sam hade ett stort problem med att finna en ny uppåtgående stjärna, en ny Elvis. Fast countryartisten Conway Twitty som hade lyssnat på en ny demo av Carl Mann. Det klickade på en gång hos Sam Philips när han hörde vad Carl Mann var kapabel till att kunna spela in för bra låtar. Den största låten Carl Mann sjöng var den ljuva Mona Lisa som med vilket han hade sin första klara sång som nu hade fått status som en låt som skulle kunna räcka i en hel evighet. En mogen vuxenballad som alla älskade till slut världen över. Fast som tur kunde Carl Mann sjunga rockabillystänkare som skakade om dansgolven likväl som hemmapubliken vid sina skivspelare där hemma.

Samlingen med hanswlåtar är bra och visar varför klassisk rockmusik fortfarande håller sin standard.

Han lämnade stundtals rockscenen för att spela country precis som hans förebilder Lefty Frizzell eller gamle hjälten Hank Williams. Så vad Carl Mann gör i dag vet jag faktiskt inte? Carl Mann spelar väl sin rockmusik i något hörn av USA.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy