Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musik

Dr. Indies musikmix X

 • Sex Pistols.Gamla punkare är tillbaka i Sverige på olika fronter. Sex Pistols skall spela på Borlänge och hur det skall låta vet jag inte i skrivande stund. Men mitt tvivel på att Johnny Lyndon och hans vänner är tuffa anarkister har jag svårt att tänka mig. Så det blir kanske bra, vem vet?
 • Men det är däremot roligt att Peter Perretts gamla grupp The Only Ones är tillbaka efter 25 års bortvaro från scenen sedan bandet upplöstes efter punkens kraft ebbade ut. The Only Ones.Tre skivor och en hit med Another Girl är deras roliga tid. The Replacements gjorde en cover på 80-talet av denna låt — vilket fick sångaren Paul Westerberg visa att han uppskattade ett gammalt band på det här sättet. Så välkommen till Sverige.
 • Svenska countrykillen Evan Westerlund har varit i Canada och spelat in en skiva som är tvättäkta countryrock i Gram Parson, The Band, Neil Young eller Dwight Yoakams anda. Den nya skivan finns att lyssna gratis på hans hemsida. Suverän skiva som numera Lennart Persson älskar också — evanwesterlund.com — Home
 • Tänk er att denna webbsajt har valt ut 29 bra rockvideos från olika band och genrer. Själv är jag mycket nöjd med deras musikval — Monday Inspiration: 29 Brilliant Music Videos | Monday Inspiration | Smashing Magazine
 • Manfred Mann — The Evolution of Manfred Mann.Dr. Indie fördjupade sig i gruppen Manfred Manns utveckling ganska så nyligen och njöt av varenda stund av en våg av musik. Jag vill minnas att Dr. Rock gärna ville introducera mig till Manfred Manns stilutveckling under årens lopp. Bandet gick från snygga bra popsånger på 60-talet till 70 och 80-talets nästan symfoniska elektroniska rockmusik, Manfred Mann föddes i Sydafrika 1940 och flyttade till London. Han spelade keyboards och spelade jazz där John Coltrane, Miles Davies, Dave Brubeck och Ornette Coleman var signalerna som han ville i grunden spela. Manfred Mann.Snart mötte han likasinnade och bildade sitt bluesband. Sångaren Paul Jones rekryterades. De nya tongångarna från Beatles och Stones fick bandet att bli ett av 60-talets bästa band i genren. Singlar som Do Wah Diddy Diddy, Fox on the Run eller Dylanlåten Just like a Woman är underbara låtar. Manfred Mann splittrar bandet och låter det återuppstå som Manfred Mann’s Earth Band. En modern symfonisk rockband som har gått ifrån bluesen. De gjorde många bra låtar under den här benämningen. Allt finns föresten väl samlad på en liten box: The Evolution Of Manfred Mann 2003. Den täcker allt bra med gruppen. Glöm inte bort dvd-skivan som finns med i boxen.
 • Säkert! — Säkert!Före detta musikjournalisten Annika Norling har slagit an i den svenska popen under sina artistnamn Hello Saferide och det namn som hon slog igenom 2007 med — Säkert! Hon fick grammisar, P3-pris och andra utmärkelser. Det med all rätt. För bättre pop kan jag inte tänka mig och tyvärr recenserade jag aldrig hennes musik. Men bättre sent att lyssna än att inte lyssna alls.
 • Nysvetsat elektronisk musik en stil som vi kallar för jungle, som var stor i början av 90-talet. Då var klubbarna fulla jungle från världens technoartister. Duon Icarus som är Ollie Bown och Sam Britton som under detta namn gjort skivor under en lång rad med år. Deras nya ep Monologes har en stil som påminner starkt om hip hop. Minimalistisk elektronisk musik som i januari/februari gjorde musiken riktig rolig igen.
 • Old School Hip Hop Jams.Hip hopmusiken når stundtals historiens vindpinade källarförråden och tas ned för att bli krönikor på skivor. Nu har man funnit råd att ge The Fugees hederliga sångerska den obeskrivbara vackra Lauryn Hill. Ms Hill är titeln på hennes nya samling som förmodligen kommer få alla som saknar en ny skiva från hennes jordbundna kvinnliga väsen att önska att hon gav ut en ny Miseducation of Lauryn Hill vilket var hennes debutskiva 1998. Lauryn Hill.Men ni får hålla er till godo med denna skiva, Personligen är jag varken så förtjust i The Fugees eller Lauryn Hills musik men så underhållnings musik måste jag ändå ta min gärning som tipsare på allvar och låta er veta att det finns en ny samling med henne. Men ta istället och upplev den tid då hip hopen var som bäst och roligaste. Fantasifullheten jag älskar på samlingen Old School Hip Hop Jams. Den kom ut förra året och den är så jävla bra. Alla de hip hoplåtar som jag älskade finns mer eller mindre med på skivan. Godis för musikälskare.
 • Van Halen.2007 så återförenades Eddie Van Halen, mannen med sitt blixtrade gitarrspel, brodern Axel Van Halen med clownen David Lee Roth. Äntligen skriker hårdrockarna i falsett över detta faktum. Det blev konserter och snack om en möjlig kommande skiva. Det får vi väl se om det stämmer. Men nu har flera av Van Halens tidiga skivor remastrads med nytt färskt ljud. Det är deras 70-talsplattor och det tidiga 80-talet som föräras detta. Det är nog godis för de klassiska hårdrockarna att gamla sättningen kommer till Sverige och den klassiska låten Jump skall spelas igen för nostalgiska själar.
 • Queen Latifah.I förra numret av Blaskan recenserade jag hip hopdrottningen Queen Latifahs nya skiva Trav’lin Lights som är en underskön jazzig coverplatta. Den gillar jag verkligen. I ett nummer av jazztidningen Jazztimes berättar hon om sin nya skiva och varför hon väljer att göra covers. En läsvärd artikel om ni frågar mig. Tidskriften har en bra hemsida med mycket nyttigt att läsa från jazzens värld — JazzTimes.com
 • Jag gillar nya spännande sajter som kan erbjuda spännande musik, så därför bör ni genast gå in på den här länken. Där dj:s har mixat ihop en massa med bra musik — The Hood Internet: THE HOOD vs THE HOOD
 • Jag gillar det mesta som kommer ifrån Canada när det gäller romaner, konst och musik. Från Montreal kommer Tim Hecker som gör elektroniskt brus som är nästan lika förförande som stjärnornas brus, en sorts musik som verkligen är en stor episk ljudmatta med stora atmosfäriska störningar. Tim Hecker kallade sig förut för Jetone när han gjorde sina experimentella populärkulturella musikstycken. Antony Hegarty.Tim Hecker är en artist som 2007 släppte ep: Norberg. Ett stycke som är 20 minuter långt och fascinerande på samma gång den har en svår abstrakt visionär känsla. En platta som jag lyssnade på mycket i början av året.
 • Antony and The Jonhsons släpper ett nytt album i år. Det är något jag har längtat efter sedan hans förra platta I Am a Bird Now. Det finns nyheter om hans kommande platta på hemsidan — Antony and the Johnsons
 • Michael Jackson.Nu finns det en fin 25 års utgåva av Michael Jacksons skiva Thriller där det finns låtar som har mixats om lite grann och låtarna har fått lite annorlunda förkortade inledningar. Det är en skiva som har fått lite ny anda, så att säga. Skivan innehåller 19 låtar som tar med det oss till 80-talet igen. Det var en tid då Michael Jackson var en stor genialisk artist fram till skivan Bad 1985, sedan tog han flera andra steg mot ett motsatt håll, där ena katastrofen efter andra katastrofen placerade honom i ett hörn där han snart blev musikvärldens paria.
 • My Morning Jacket.Det surras och ryktena går att My Morning Jackets nya skiva är på gång i sommar och det betyder att Jim James kommer att skriva nya låtar och låta oss få en ny form av bred amerikansk rock. Det vill säga Neil Young möter The Band ungefär. Så även om jag var skeptisk till deras förra platta Z så väntar jag på deras nästa skiva med febrig förväntan.
 • Skådespelerskan Scarlett Johanson kommer att släppa ett album där hon tolkar Tom Waits sånger. Föremålet för tolkningarna är ytterst nyfiken på hur det hela skall avlöpa, tillsvidare så får vi invänta resultatet när det kommer. Något för Dr. Da Capo möjligtvis.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy