Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Country

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark

Traditionell country på nytt sätt

Skivbolag: New West Records

Drive-By Truckers.Drive-By Truckers är bandet som förenar country med rock och får det att låta ljuvligt. Med den nya plattan Brighter than Creation’s Dark borde innebära bandets genombrott för en bredare publik då den tar musiken till högre höjder.

Bandet har rent musikaliskt valt att lägga sig rätt nära Nashville-mainstream, men med klara förtecken av egenheter i form av texter som inte riktigt överensstämmer med konventionerna om hur en riktig countrytext ska låta. Ta en låt som Daddy Needs A Drink där texten berättar om den stackars familjefadern som måste ha en stark drink för att kunna hantera verkligheten — Alkoholism helt enkelt. Också låten Bob berättar om en annorlunda människoöde där enstöringen Bob som aldrig kommer att bli gift nöjer sig med att fiska, bränna sprit och köra morsan till stan. Det är aldrig skämtsamma eller vanvördiga betraktelser utan riktigt kärleksfullt trots allt. Texterna är därför klart godkända och håller riktigt hög klass.

Musiken vilar som sagt stadigt på countryns grundvalar men innehåller också klara inslag av rock, på sina ställen morrar det riktigt ordentligt som i Home Field Advantage. På andra ställen kan det nästan glida ut lite lättjazz som i The Opening Act och i andra stunder kan det bli råcountry som i Lisas Birthday där det luktar Nashville med breda polisonger, cowboyboots och hela kittet men det kan också bli extremsoftat som i Purgatory Line.

När bandet sparkar igång låt efter låt härskar dom obehindrat. De behärskar det mesta och använder sig av små men ändå tydliga medel för att få den där variationen som är så vägvinnande för plattan där countryn utgör basen men låtarna får olika inriktningar tack vare att bandet behärskar så många medel för att nå de olika nyanserna. Bandet har till exempel olika sångare som behärskar olika sångstilar och som tar olika roller för att få fram olika kvaliteter ur låtarna. En av sångarna bräker med den bredaste Tennessee-dialekten du kan tänka dig, en annan sjunger med den klaraste Dolly Parton-pipan och ytterligare någon sjunger med den tjockaste lantisdialekten tänkbar. Känslan av genuinitet är med andra ord extremt hög och man slås av hur mycket möda de lagt ner på att hitta bara känslan i låtarna. Det är sjukt imponerande med andra ord.

En riktigt stor skiva är därmed född, väl värd sina dryga 200 spänn i dessa piratebay-diskussionstider. Här finns ett överflöd av ljuv musik både för den som diggar ren rak country och för den som lutar sig mer mot rockens traditioner. Slutresultatet är mycket imponerande och inte så lite charmigt. Lägg dessutom till att får eller inga andra band jag vet om, förnyar båda genrerna så mycket som Drive By Truckers. Bra och gränsöverskridande låtar, riktigt bra genomfört gör att resultatet är riktigt imponerande. Inte mycket att diskutera med andra ord, ta på dig spikskorna och spring genast ner och inhandla en av de mer angelägna plattorna så här långt det här året.

Dr. Da Capo

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy