Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Countryrock

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark.Det har kommit ut två skivor som jag ser som två av de bästa och starkaste skivorna för tillfället. Den ena är Black Mountains nya psykedeliska hårda rockplatta och sedan den bästa skiva med amerikansk söderrock som hämtar det bästa från både Lynyrd Skynyrd och Neil Youngs musikaliska världar. Det är mäktig brusande storslagen episk rock som pryder skivan med 19 stycken countryrock låtar som är för mig det käraste som jag någonsin har hört. En perfekt skiva som har allting som man kan önska sig av en skiva som betyder någonting för mig, en personlig skiva av en grupp människor som orkar och vill skapa ett konstverk, för konstverk är det faktiskt frågan om i detta fall. Drive-By Truckers är ett band med mångkunniga musiker som har ett förflutet med anor tillbaka till musikhistorien. Grundarna i bandet är Patterson Hood, son till David Hood som spelade bakom flera av soulmusikens stora män och kvinnor.

En annan av grundarna är Mike Cooley, vars musikalitet är välkänd inom musikkretsarna. De båda utgör grunden till detta fascinerande tunga rockband.

Patterson Hood var även mannen som tog med sig sitt band Drive-By Truckers och spelade in musiken tillsammans med Bettye LaVette på hennes comebackskiva förra året. Den skivan är en tungviktare som vågade blotta sin själ i den mest förföriska kostym. Fadern David Hood var även med på den inspelningen. (Se recension — Bettye LaVette är tillbaka på soulens estrad)

Drive-By Truckers har sina rötter så klar och koncis så att den verkar benhårt grundmurat fast i sina traditioner. De avviker inte från den intension som är att göra stor rock på ett sät som många band som jag verkligen tycker om inte riktigt har nått fram till. Jag vill så gärna att Band Of Horses och My Morning Jacket skall göra sådana skivor som kan knäcka min världsbild. Ett tag i alla fall. Men nu har jag i alla fall med mig Drive-By Truckers på min resa genom livet och det känns suveränt att ha vetskap om det. Deras material är finslipat och välspelat. Drive-By TRuckers är bandet som jag hoppas kommer till Sverige för en spelning snart. En av årets mäktigaste kulturupplevelser på skiva.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy