Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Svensk visrock

Jarlsmark — Revolution

Johan Jarlsmark är nu här med en skiva om förändringar av samhället, det blir lite som Karl Marx ville sade: att förr talade filosoferna om att förändra världen medan det är dags att i handling verkligen göra det någon gång. Jarlsmark predikar nu ingen blodig arbetarrevolution i den ordning som gamle Lening talade om i sina skrifter. Utan det är en man som tröttnar på samhällets spel när det gäller samhällets politiska distinkta partipolitiska system. Han har sedan länge tröttnat på lismarna, hycklarna och de som är med och spelar på med på denna absurda gyckelcirkus. Jarlsmark är en man som vill värna om våra få humanistiska värden som finns kvar i samhället.

Men det är lika mycket en röst som vill vara i fred från alla kraven som vi måste uppfylla. Du vet, grottekvarnens malande lockrop på arbetes beständighet. Det är de berömda Lutheranska moralnormerna — du måste arbeta, göra rätt för dig. De heliga orden som du kommer att tröttna på att få höra jämt och ständigt. Det är där vi finner en ung man som vill få sina sånger att bryta upp normer och befria våra själar. Jalmsmark sjunger om frihet men också om personliga tankar, fast friheten möter personlig känsla.

Kärlek och politik är de ämnen som Jarlsmark verkligen skriver träffande om i sina bästa stunder. Visst kan det bli lite av plakattext om man ser det ur det perspektivet. Men patos och rättvisetänkande anses numera vara passé, artister som blir politiska får ofta höra att de är pretentiösa om de vågar andas kritik på ett starkt sätt. Men jag gillar politiska artister som blandar personliga texter med en egen personlig samhällskritik. Det är konstens roll tycker jag i vissa fall.

Det är i alla fall en bra skiva.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy