Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konsert

Helsingfors

Finntroll
Finntroll logo.

Först ut på scenen i Helsingfors (Hell_Sin_Ki) sista aftonen på året 2007 var Finntroll. Kl 22.20 klev Lillmåns och de andra trollen ut på scenen och skränade ut låtarna Fiskarens fiende, Nattfödd, Ormhäxan, Födosagan o.s.v. Den trollbundna publiken kunde alla texerna och mumintrolls-svenska låter aldrig så bra som när Finntroll uppträder.Finntroll har eran skribent nu sett tre gånger live och det spelar inte någon större roll om Katla eller Somnium (R.I.P.) inte är med längre PÅ scenen, de finns i tanken och i texterna som fortfarande skrivs mestandels av Katla.

Dunderhiten Trollhammmaren bringade liv i lokalen, det röjdes och nävar flög i luften likaså ölmuggar och diverse nitar från trasiga armband, det dansades vilt i hela publikhavet men lika mycket i bakre delen av lokalen, armkrok-dans, hoppande och röjande och framme i moshpit headbangades det så frenetiskt att Metallicas publik (de 3 gånger jag har att jämföra med) inte kunde röja mer än dessa finska fans. Det är Oootroligt (på dalmål).

Med gåshud (reagerar med det när det är något bra på scen som hörs/ses) söndertrasad nacke och flera liter lättare inväntade jag sedan Turisas efter pausen. Det kunde inte blivit bättre. Bästa låtvalet och bra ljud i lokalen. Lillmåns gjorde helikopter-headbangande som är riktigt ovanligt numera, däremot under 1990-talets deathmetalspelningar var det desto vanligare med just den typen av headbangande.

De åtta medlemmarna i gruppen Turisas ser verkligen inte ut som ett metalband utan mer som något folkslag från stenåldern, det finns stora likheter med det amerikanska Heavy Metal bandet MANOWAR men också med de finska bandet FINNTROLL utseendemässigt.

Turisas är klädda i päls bitar, skinn bitar och snörade ”byxben” och barfota som fiolspelaren.De har röda och svarta kletiga smetiga färger i ansiktet och på de kroppdelar som är synliga mellan allt läder/päls.

Det roliga med Turisas musik/liveuppträdande är att de verkligen får till något annorlunda i den annars ganska så stereotypa metalvärlden.

Fick som hoppats se el violinen spelas på frenetiskt, svetten lackade på Olli, dragspelet sköttes perfekt av Janne ”Lisko”, och jag kom och tänka på det under spelningen att det måste vara väldigt tungt och jobbigt att spela dragspel live på scenen i nästan varje låt med denna frenetiskt snabba metal-takt.

Denna första konsert med Turisas detta år 2008 (nyårsafton tolvslaget 2007/2008) började med fiolintro av EUROPE-klassikern Final Countdown (fyndigt av dem eftersom det började på tolvslaget), sen började Turisas med ett hejdundrande ljud och full fart med deras hit #1: To Holmgard and Beyond, fortsatte med Court of Jarilslav, The Messenger, Miklagard Overture, One More, Among Ancestors, Fivehundred and One, The Dnieper Rapids, Battle Metal (efter skivan med samma namn), och efter massa röjande framme tills knäna på skribenten gav vika och den röda/svarta färgen på publiken och bandet forsade av deras ansikten och armar blev det en paus och sångaren Mattias Nygård aka Warlord pratade Suomi en stund, och till slut kom deras coola cover av Boney M. (soul disco ā la 1970-tal) låten Rasputin, om ryska drottningens älskarinna, det var som under resten av spelningen dansande folk överallt och sjungande publik: ”Ra-ra Rasputin, lover of the Russian queen”!!

Turisas live varade 1 timme och en kvart, lagom som det heter på svenska.

Rekomenderar Turisasfans att inskaffa biljett till svenska spelningen via Sweden Rock websidan.

Miss Vampyria

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy