Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Folk/deathmetal konsert

Helsingfors

Moonsorrow

20.08 äntrade Moonsorrow, ett av Finlands bästa svartmetall band scenen. Ett instrumentalt intro började och upp klev Ville och ställde sig bakom micken med basen i famnen, Henri & Mitja på gitarr, Marko satt bakom trummorna och bakom keyboard var Markus. Själv hade jag höga förväntningar på både Moonsorrow och Ensiferum då jag lyssnat på dem en längre tid men inte fått se dem live i Svea ännu, så nu äntligen blev det av i deras huvudstad, denna kväll nästsista dagen på året 2007. Låtarna som spelades var i följande ordning: Ukkosenjumalan Poika, Raunioilla,Kylän Pässää, Pimeä, (mörkret fick jag det översatt till) Taistelu Pohjolasta, Kivenkantaja (om det är någon som skulle vilja översätta dessa låtnamn får ni gärna maila redaktionen). Bra lät det i alla fall. Bra röj på de svettiga nakna överkroppar i läderbrallor (som en dress code på death/svart/folkmetal konsert nästan) röjde, ett rött sken från scenen lyste likt eld och Ville pratade bara på finska lite, jag blev någotsånär nöjd i det stora hela med spelningen. Synd att man inte förstod vad Ville sa … Suomi! 21.30 var Moonsorrow klara.

Ensiferum

Bandet som tog namnet från en uppslagsbok, ordet ENSIFERUM, det betyder svärdbäraren.

Ensiferum är folknordisk deathmetal inspirerade av Amorphis och våra goa göteborgare Dark Tranquillity så på skiva låter det väldigt bra.

Klockan var 22.10 då de klev fram ur röken under ett dån, en riktig smäll, på den relativt lilla scenen i deras hemland. Långhåriga metalheads svingade sina plastmuggar med öl från balkongen, det fanns en bioduk på väggen på balkong/övre plan vilket gjorde att alla som inte ville trängas på nedre plan kunde dricka i fred och stå och se utan att få nitarmband insmashade i ansiktet. Basen Sami spelade på lät plonkigt under första delen av spelningen och trummorna som Janne bankade på påminde om Metallicas senaste St: Anger och tyvärr hördes knappt Petri Lindroos (även skrikhals i Norther) så en dålig start på något man trott skulle låta hur bra som helst, men efter ca 30 minuter ändrades inställningar och det lät bättre, röjde gjorde publiken och bandet iaf.

Efter att nästan givit upp hoppet om en metal-atmosfär eller vikingakänsla gav jag upp och betraktade bandet från en trappa längst bak i lokalen. Vem som spelade synth på scenen eller om det var på data vet vi inte då Petri bara pratade finska och min vän översättaren var i smeten av folk och röjde. Tyvärr ett av de tråkigaste band jag hört och sett.

Hell_sin_ki.

Miss Vampyria

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy