Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Pop/underhållning

Marc Almond — Stardom Road

Sanctuary Records

Marc Almond — Stardom Road.Min gamle hjälte och musikikon Marc Almond råkade för några år ut för en svårartad motorcykelolycka. Han kurerade sig under en lång tid och vilade upp sig ordentligt. Nu är han tillbaka med en delikat popplatta där han gräver ned sig i sånger från artister som han bara måste få tolka på sitt sätt.

Marc Almond var ledsångaren i syntduon Soft Cell, vars image var bland de snyggaste på den tiden då new romantic stod som min generations största händelse.

Soft Cell.Soft Cells största hit blev Gloria Jones gamla 60-talsdänga Tainted Love 1981 och den låten är numera en evergreen för min generation. Soft Cell gjorde musik som jag tyckte påminde om Brel, Scott Walker och klassisk cabarémusik från 20-talet. Den känslan av mellankrigstid-Europa låg som ett raster över stora delar av new romantic. Gotiska miljöer och dekadenta miljöer är signum för New Romantic. Man romantiserade 20-talet och skapade en ny miljö som inspirerare den senare gothmetalen/rocken att fokusera sig på dessa kulturella kärnområden.

Någonstans där rörde sig Marc Almond när han efter Soft Cell blev en märklig soloartist fäbless för gaykultur och de stora dramatiska musiktraditionerna. Det är min hjälte som gör softade stora poserande musikdramatiska utspel. Smäckande ballader och sköna konstfulla poppastiller vars färgrika nyanser framkommer vid flera genomlyssningar. Det är musik som jag faller direkt för.

Marc Almond — The Stars We Are.Ta bara och lyssna på den fullständigt lysande duetten med Gene Pitney: Something’s Gotten Hold of My Heart, som knäckte min manlighet fullständigt. Därför att låten är redan vacker i Genes orignalutförande, men när Gene låter Marc Almond tillsammans med Gene sjunga hans stora hit. Då finns det ingenting som kan bli bättre eller som får mig att få gåshud. Ta den duetten och sitt med en vacker kvinna och drick vin. Då får ni romantiken verkligen att formas runtomkring er med storslagen atmosfär. En av världens bästa duetter som jag kan tänka mig när det gäller moderna sånger. Marc Almond har fortsatt att skapa helgjutna skivor som tar oss med till de stora sångernas palats, där bara de allra största artisterna håller till.

Marc Almond.Jag vill påminna er läsare om Marc Almonds fina soloalbum The Stars We Are från 1988 som även den innehöll en gudomlig duett med Nico, en låt som då i slutet av 80-talet fick min själ att brista, för det är den ultimata duetten där Nicos bräcklighet kontrasteras mot Marcs lätt manliga ljusa men undersköna sångröst. Your Kisses Burn var en passande titel tyckte jag då precis som nu.

För deras duett fräste och brände verkligen till i mitt hjärta. Så nu har Marc Almond släppt sitt monumentala coverplatta som innehåller alla hans favoritlåtar som har följt honom genom livet.

Nu handlar det om mörka versioner, mörk romantisk vision som gör att hans musik denna gång blir större än någonsin jag hört honom. Dessutom gör han en sådan där storslagen duett igen med Anthony Hegarty (Anthony And The Johnson) Ballad of the Sad Young Men av Fran Landesman, en stor hit i början av 50-talet.

Den låten är en gudomlig sång som praktiskt taget tar andan ur mig. Framförallt så är det den bästa kombinationen av en duett som jag hittills har upplevd i den moderna musiken.

Skivans öppningsspår är den finstämda melodiska I Have Lived vilket är den låt som slår an tonen för hur resten av skivans fortsättning låter.

Den låt som följer blir jag nästan kär i, för den sången slår an hos mig direkt, för den har ett tilltal som knyter mig till sig. I Close My Eyes and Count to Ten som Marc Almond och Sarah Cracknell gör så högtidligt och känsligt tolkar vackert. Låten gjordes ursprungligen av David Westlake från 80-talsgruppen The Servant. Den låten är en av många covers. David Bowie, Charles Aznavour, Bobby Darin, Al Stewart, James Last och Sol Weinstein är några av kompositörerna som Marc Almond gör fina tolkningar av, Han har den utsökta Jools Holland på piano bakom sig som gör ett bra jobb. De tjejer som backar upp honom som kör är fina sångerskor såsom bortglömda Kicki Dee och Anna Ross. Det är en av mina absoluta favoritskivor som väcker mina känslor, Det är musik som jag verkligen älskar när det verkligen gäller så kan jag inte tänka mig bättre musik att älska till.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy