Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikessä

Dr. Indie undrar om musikåret 2008

Vi skriver februari 2008 i våra almanackor och jag hoppas genast att nya skivor skall ramla över oss och ge mig ett vitaliserad bättre musikår än vad föregående var, men då har det dock kommit ut en rad med bra skivor 2007 som gav oss en bra bild av livets allvar. Jag vill bli förälskad igen i en rad med nya grupper som tar allting på gravallvar samtidigt som musiken förbaskad rolig att uppleva och upptäcka. Jag kan redan nu notera att det har inkommit en massa med fantastisk nyskapande musik som verkar ha hjärtat på rätt plats.

  • Vampire Weekend — Vampire Weekend.Först ut i mängden av bra indieband är för tillfället är coola småpunkiga afropopinfluerade Vampire Weekend. Ezra Koenig är frontfiguren som verkar ha världsmusiken från Peter Gabriel i blodet. Många trendsättare inom indiesfären talar sig väl om att Vampire Weekend har Paul Simons skiva Graceland som klar hjälte i deras musikskapande. Jag kan själv tycka att det ligger något i det hela. För deras självbetitlade skiva skräller och pumpar på med små delikata medel. Det är en storskiva i det lilla formatet som lösgör från mängden av nya New Yorkband. Så ta dig en ordentligt titt på Vampire Weekend.
  • Lightspeed Champion — Falling off the Lavender Bridge.Om jag fortsätter att titta till på nya artister så finner jag en ny skiva med den väldigt spännande artisten, Devonte Hynes som kommer från det märkliga brittiska bandet Test Icicles, ett band som har Korn och Slipnot som sina idoler. Deras musik brann under cirka två år för att senare läggas ned. Devonte Hynes bildar istället läckra popbandet Lightspeed Champion som släpper sitt album — Falling off the Lavender Bridge. Den har allt som jag kan lockas av därför att deras indiepop har en tassande försiktig känsla som jag diggar.
  • Moto Boy — Moto Boy.En ny svensk kille som heter Oskar Humlebo heter en ny ung svensk kille som kallar sig för Moto Boy och ger oss en försynt vacker popplatta som ligger någonstans mellan Jeff Buckle och Rufus Wainwright. Då kan det bara bli till slut sofistikerad vacker pop av det hela, sårbar och säker på alla dess sätt och vis.
  • Black Mountain — In the Future.Årets första riktiga mästerverk kommer lugnt från det band som jag älskar mest för tillfället, Black Mountain och deras nya skiva In the Future som är bland det bästa spacerock och progressiva hårdrock från ett bra indieband som jag lyssnat på i denna veva av årets inledning. Det är mästerliga låtar som glider in Black Sabbaths, Led Zeppelin och Hawkwinds bästa rockskivor. Varenda låt andas även psykedelisk känsla av Jefferson Airplane. Så bra trodde jag att ingen rock kunde vara. Men Black Mountain slår det mesta jag lyssnat på.
  • Bullet for My Valentine — Scream Aim Fire.Som total kontrast till riktig bra rock så går vi över till MTV-avdelningen av usel kommersiell metal. Bullet for My Valentine och deras nya skiva Scream Aim Fire är fullastat av trött metal för en ung hungrig passionerat publik. Men varför lyssna på detta moderna elände när det finns så mycket roligare och fantasifullare rockmusik. Ta den till Sverige snart inkommande Black Lips — MySpace.com — Black Lips — ATLANTA, GEORGIA — Psykadelia / Comedy — www.myspace.com/theblacklips
  • Bra modern garagerock av det bästa märke du kan höra i dagens rockvärld. Black Lips rules the world, om ni frågar mig.
  • Lenny Kravitz — It Is Time for a Love Revolution.Lenny ”tråkmånsen” Kravitz är tillbaka med en oerhörd tråkig platta utan tillsynes några bra spår. It Is Time for a Love Revolution är den mest jobbiga skiva som han släppt. Vart tog rockaren i honom vägen?
  • British Sea Power är ett för mig nytt intressant rockband med underbara gitarrmattor som är suggestiva oljudsmarodörer fast väldig vacker spelad. British Sea Power — Do You Like Rock Music.Do You Like Rock Music är en bra titel och svaret är javisst det gör vi på Blaskan, vi älskar rockmusik. Så Britsh Sea Power är för mig Sonic Youth blandad med Joy Division. En säker nykomling på indiescenen som kommer få oss indiegalningar att bli så lyckliga så.. Älskvärd musik för oss alla.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy