Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Jarlsmark

Här skickar Blaskan fram en rad med frågor till artisten Jalsmark angående hans nya skiva. Undertecknad Dr. Indie ställde frågorna.


Fråga
Titeln på nya skivan är "Revolution" och jag tycker om dina politiska och personliga reflektioner över livet. Din skiva är en humanistisk platta. Är det en platta som vill göra upp med samhällets dumheter för att ge plats åt människans kvaliteter?
Svar
Samhällets dumheter är väl också människans dumheter, eftersom samhället i mina ögon utgörs av alla oss människor. Men visst vill jag göra upp med dumheterna, eller i alla fall få folk att reflektera över dem. Vad människans kvaliteter är vet jag inte riktigt, men jag ger gärna plats år människans reflektioner. Man kan väl se min skiva som en inspirationskälla till reflektion.
Fråga
Om man jämför med debutalbumet så är den här skivan ett nytt steg i utvecklingen, tycker jag, när man lyssnar på de båda skivorna. Hur upplever du att den nya skivan förhåller sig till debuten, textmässigt och musikaliskt.
Svar
Jag tycker den nya skivan känns mer sammanhållen. Jag kan uppleva den första skivan som spretigare både musikaliskt, produktionsmässigt och textmässigt. Sen upplever jag nog alltid att det senaste jag gjort känns roligast på nåt sätt.
Fråga
När vi talar om de rena texterna. Hur vill du relatera dig till dina texter?
Svar
Ibland kan jag med lite distans läsa nåt jag skrivit och fråga mig om det verkligen är jag som skrivit det? Jag kan ha svårt att minnas hur jag tänkte eller kände när jag skrev en viss text. Ibland blir det som nya möten med texterna och jag ser själv saker och läser in saker jag aldrig tänkt på tidigare. Jag tror att så fort en låt är klar och inspelad eller framförd så uppstår en viss distans mellan mig och texten. Jag liksom lämnar den ifrån mig och sen lever den ett eget liv.
Fråga
Det har kommit fram bra musiker som Lars Winnerbäck, Tomas Andersson Wij som gör bra texter över dagens Sverige. Så släpper du ett praktverk utgiven på Nacksving. Jag vill fråga dig som artist om det finns ting som sker i vårt samhälle som lockar dig att skriva berättelser kring det du ser?
Svar
Självklart. Hela tiden. Det är ju det som pågår och händer runt omkring som driver mig och som utgör mina texter. Det sker med variation ur lite olika perspektiv bara.
Fråga
Vad är det du vill med din nya skiva?
Svar
Jag vill nå så många som möjligt och förhoppningsvis beröra dem på ett eller annat sätt. Att mina låtar skall spela en roll i folks liv precis som andras låtar spelat stor roll i mitt liv.
Fråga
Till sist. Vad kommer att ske med dig nu när skivan är släppt?
Svar
Vad som sker med mig återstår väl att se, jag kanske blir deprimerad och går under. Skämt åsido så hoppas jag på att komma ut och få spela så mycket som möjligt. Att framföra låtarna live och ge människor en förhoppningsvis inspirerande och positiv upplevelse.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy