Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro XXXVII

Thelonious Monk — Monk Alone: The Complete Columbia Solo Studio Recordings 1962–1968

Thelonious Monk.Få pianister och jazzmusiker kunde göra så avancerade kompositioner såsom Thelonious Monk skapade under sina aktiva år framförallt under 40-talet. Det var då hans beboparrangemang var så komplicerade att det var få musiker som kunde eller orkade spela med honom. Charlie Parker, John Coltraine och Dizzy Gillespie var bland de få musiker som klarade av hans verk. Men svårigheterna i hans musik gjorde det svårt att nå ut med jazz som var lite bortomför den ordinära jazzen. Monk ville gärna prova sig fram som individuell pianist. Han hade den briljante Teddy Wilson som sin inspirationskälla. Monk spelade länge tillsammans med en annan experimentell jazzmusiker som Coleman Hawkins och blev hans huspianist. Det dröjde ända in till 50-talet innan Thelonious Monk fick jazzälskare att uppleva och upptäcka hans geniala sammansatta täta verk. Jag älskar hans inspelningar som han gjorde så melodiska, rytmiska på etiketten Columbia under sin bästa period på 60-talet. Den här skivan innehåller en dubbelcd med fullmatade musikaliska dominanta vackra stycken som har en snabb finkänslig tolkning av Monks egna verk. Låtarna är inspelade i New York och San Francisco under överseende av Ted Macero. Det är den mest delikata solopianostycken jag hört inom jazzen. Monk levde mellan 1917-1982.

Bill Evans — You’re Gonna Hear from Me 1988

Bill Evans.Bill Evans är den vita jazzpianist som var en briljant lugn harmonisk musiker som jag verkligen gillar när jag lyssnar på hans finaste utskick. Han föddes 1929 och avled redan 1980. Han hade en viss kärlek till det vita pulvret. Men det relevanta är att han öppnade vägen föra sådana storheter som Chic Corea och Keith Jarrett och som gav jazzen en knock med raffinerade jazzuttryck. Bill Evans egna referenser är den gigantiska jazzpianisten Bud Powell. Fast den skiva som jag lyssnar är en perfekt present för oss som vill ha melankoliska jazziga enheter. En stämningsfull platta helt utan jobbiga partier. Utan bara coola långsamma låar som upplöser skönhetens behagliga delar och återuppbygger denna skönhet till en formbar fond. En vas pianist.

McCoy Tyner — Jazz Roots Cd-utgåva 2000

McCoy Tyner.McCoy Tyner är född 1938 och har spelat med egna grupper under flera år och har även gjort grejer med John Coltrane, Sonny Rollins och Ike & Tina Turner, Hans meritlista är lång och fin. McCoy Tyner är också en man som blev influerad av Bud Powells musik från framförallt 30-talet.

Den här skivan med olika tolkningar av jazzklassiker är en av hans finaste inspelningar som jag gärna återkommit till under 2000-talet. Jag vill påstå att det här är en av de bästa sommarskivorna du kan få lyssna på.

Gerry Mulligan — The Art of Gerry Mulligan

Gerry Mulligan.Född 1927 och avled 1996. En fin trumpetare med lång erfarenhet inom jazzmusiken och kolla in vilka musiker han spelad in skivor med, det är en lång och diger lista.

Stan Kenton, Gene Krupa, Chet Baker, Zoot Sims, Dave Brudbeck, Stan Gets, Duke Ellington, Ben Webster och Paul Desmond bland många flera naturligtvis. Men den här skivan plockar fram hans kärlek till Brasiliens musikarv. Bossanovan är det som plockas fram på den här skivan. Sångerskan Jane Duboc är det som sjunger solo till Gerry Mulligans klarinett. En fin sommarskiva för en härlig publik som diggar bra cool jazz.

Musik

Bob Luman — Let’s Think About Livin’ & Carl Mann — Rockin’ Mann

Cat Power — Jukebox

Dr. Indies musikmix X

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Da Capo)

Drive-By Truckers — Brighter than Creation’s Dark (Dr. Indie)

Hästpojken — Caligula

Hot Chip — Made in the Dark

Jack Johnson — Sleep Through the Static & Johnny Logan & Friends — The Irish Connection

Jarlsmark — Revolution

Jean Michel Jarre — Oxygene: Live in Your Living Room & Tangerine Dream — Madcap’s Flaming Duty & Springtime in Nagasaki: Part One from the Five Atomic Seasons

Joe Henry — Civilians

Marc Almond — Stardom Road

Mårten Janssons favoritskivor

Miss Kittin — Batbox

Nada Surf — Lucky; The Magnetic Fields — Distorsion & The Low-Lows — Shining Violence

Niccokick — The Good Days We Shared, Were They So Bad?

Panda Bear — Person Pitch

Robben Ford — Truth; Robert Cray — The Definitive Collection & Michael Katon — Live and on the Prowl!

Snoop Doggy Dogg — Getcha Girl Dogg

The Mars Volta — The Bedlam in Goliath

Thurston Moore — Trees Outside the Academy