Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Clive Cussler och Dirk Cussler — Djingis Khans hemlighet

B. Wahlströms

En av de mera lagom erkända thrillerförfattarna Clive Cussler har aldrig varit en påtänkt författare i min bokliga värld. Jag har läst någon enstaka bok under 90-talet av hans havsromaner. Men så började jag upptäcka hans böcker han skriver tillsammans med sin son under 2000-talet. Det är böcker om det vetenskapliga teamet som arbetar med oceanforskning i organisationen NUMA. Den organisationen finns på riktigt och har grundats av författaren personligen — NUMA ägnar sig åt undervattningsforskning och sökande efter vrak. Precis NUMA ägnar sig åt i den romanserie om Dirk Pitt som författarparet Cussler berättar om i denna anmärkningsvärda roman.

En ättling till Djingis Khan vill befria hela Mongoliet från Kinas inflytande genom att finna Djingis grav och återupprätta hans enorma rike igen. En hotfull figur vars ande hänger över världens ekonomi. Olja som maktmedel inriktat på att slå undan Kinas status som supermakt är det som utgör romanens kärnhistoria.

Den har en lättsam språklig berättelse men livfull och spännande på så många sätt att den får dig att tappa andan stundtals. Boken har även humor som får den att blinka till i de få ögonblicken då humorn och spänningen blir lite väl otroliga ungefär som om de vore James Bond på äventyr. Boken är en ganska så vänlig thriller som faktiskt vågar blanda humorn mitt i det allvarliga händelseförloppet med allvarets scenografi. Clive Cussler spinner sitt nät skickligt över sin historia och vill gärna tala om för oss läsare att inte ta hans thriller på för stort allvar. Utan den underhåller med en bra grundhistoria som roar mig mest för tillfället.