Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Emma Hamberg — Brunstkalendern

Bonniers Bokförlag

Chick lit-genren har fått många kvinnliga att skriva om sina egna erfarenheter och den har fått en urban storstadsprägel som berättar om unga kvinnor som tar sig genom livet i relationer eller i singeltillståndet. De flesta romaner är kvicka och fungerar fint som underhållningsromaner fastän med resultatet att de blir lästa av andra unga kvinnor som får veta hur livet förhåller sig till andra unga kvinnor. Men problemet är att dessa romaner är medelklassböcker för medelklasskvinnor. Arbetarklassen finns med som exempel på att något gjort en klassresa. Man kan se arbetarklassen som något kulinariskt som medelklassen ser som något kulinariskt eller som något man intellektuellt kan intressera sig för.

Emma Hamberg skriver tidstypiska moderna romaner om dagens unga kvinnor. Jag njuter faktiskt av hennes romaner, därför att de lyckas förmedla en känsla om hur kvinnor upplever livet och kärleken.

Hennes genombrottsroman Mossvikenfruar var en ganska så kul bok som jag slukade så till den milda grad att jag levde med den under ett par månader, när den kom ut på marknaden. Den senaste romanen handlar om tre olika systrar med tre olika liv i olika åldrar.

En bok som knappast behöver justeras eller ändras om. Den beskriver med en mild humor både allvaret och humorn när man skall renodla vuxna relationer i det verkliga livet.

Dessa tre systrar är så olika man kan vara i ett förhållande som man kan tänka sig — ljusår mellan deras upplevelsesfärer. Men ändå trollas det samman för att lösa problem på deras föräldrars bondgård. Det blir deras gemensamma äventyr som för samman deras olika personligheter. Boken kan läsas med stor behållning. Emma Hamberg är en av Sveriges roligaste och underhållande författare enligt mitt tycke för tillfället.