Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Fantasy

J. R. R. Tolkien — Húrins barn

Redigerad av Christopher Tolkien

Norstedts

David Gemmell — Stormsvärd

B. Wahlströms

J. R. R. Tolkien.Det fortsätter att ges ut material från Tolkiens egen skapelse kring sagan om ringen-världen och det är hans sagor som han skrev före Sagan om ringen som nu redigeras för att kunna läsa som preludium till det stora verket. Det är Tolkiens egen son som vill fortsätta att ge ut de som han aldrig fullbordade och det är storslagna berättelser att läsa. Det har förut givits ut berättelser på svenska från Tolkiens litterära arv. Den bästa var förut Silmarillion som jag slukade när den gavs ut för en del år sedan. Nu har Norstedts givit ut hans enastående verk Húrins barn som Tolkien arbetade med från och till 1918 fram till sin död 1973.

Öjevind Lång som är en våra väl meriterade översättare har gjort ett styvt jobb med den här översättningen.

Boken har av sonen Christopher Tolkien fått en fin inledning och en väl utarbetat essä kring verkets tillkomst. Så jag ser det här som en stor kulturgärning att den ges ut på vårt svenska språkområde.

Författaren David Gemmell har jag aldrig läst förut men känt till hans fantasy serier. Nu har vi fått hans första del i serien om de stolta skogsfolken Riganterna. Ett folk som jagar, krigar och brukar jord. De har familjer och tror på andar, väsen och gudar. Hans nya serie om ett folk som kallas för stenfolket därför att de bygger städer, vägar och broar vill lägga under sig världen. Detta folk uppträder som romare i stil, kläder och krigsstrategi. Romanen handlar om det Riganternas kommande kamp mot stenfolkets armé och maktbegär. Första delen är verkligen bra måste jag säga.

Två fantasyböcker som jag älskar att läsa och framförallt att i min fantasi spela upp böckernas karaktärer och äventyr på min egen inre biograf.

Det är ett bra betyg på två böcker.