Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Ping Pong King

Regi av Emil Jonsson

Roy Andersson är mannen som givit svensk film ett eget formspråk som inte finns någon annanstans i världen. Den iskalla kyliga färgtoningen och dess gråmelerade skalor som förstärker synsättet att det finns något sjukt i det svenska folkhemmet. Det finns nya filmskapare som också använder sig att det bildspråket som vår egen Roy Andersson har skapat i sin filmkonst. Emil Jonssons omtalade Ping Pong King om det bistra Norrland i ett vintertillstånd kan också verka vara svenskt så att det stänker om det. Men filmen är för lång för att kunna bära upp en ointressant historia fullt ut. Utan detta är typisk film som lever på att karaktärerna är bra och allting är så vanligt vardagligt så att det blir trovärdigare än de flesta svenska filmer. Dess grundhistoria är en ung tjock pojke som går i nian och tycker om att spela pingis. Han har ansvaret för den lilla byns pingislokal. Han har en lillebror som han står nära. Deras fader jobbar på oljeplattform och dyker. Han är en sorts hjälte för bröderna med grava alkoholproblem. Men han försummade barnen. De bor hos sin moder. En tjock ordinär kvinna som vill öppna frisörssalong.

Lillebrodern har en annan pappa, den föraktade väg-Gunnar. En man som är oansenlig och tjock affärsinnehavare av en sportaffär.

Vetskapen om en annan fader skapar sprickor i familjen. Fast filmen har en bra början. Men det är ytterst ojämn och håller inte sträck hela tiden. Den famlar omkring i osäkra onödiga scener som inte alls behövs. Den har samma brist och fel som nybörjare kan råka ut för i sina debutfilmer. Dom vill för mycket och vågar inte skrapa bort överfettet från sina grundidéer.

Jag tycker att filmen bitvis är långtråkig. Men snart skiftar filmen till det bisarra underfundiga humorn i andra scener. Filmen rör sig längs ojämna strömmar. Så därför kan jag inte ge filmen ett högre betyg än 3 @@@ därför att den borde skala bort de överflödiga scenerna och göra filmen tajtare — då skulle de ge ett bättre resultat.