Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Skräckfilmer på bio

Vacancy

Regi av Nimrod Antal

Vacancy.Så har skräckfilmen slagit igenom under 2000-talet tack vare den förnyelse av genren som asiatiska filmskapare gav sin vitamininjektion så att den blommade ut. Det innebar att det kom en hel del intelligent skräckfilm mitt i smörjan av b-filmer från Hollywood. Slash, gore och splatter blev återigen gångbar i många filmer ¨å att det spred sig till den såkallade mainstreamfilmen.

Vacancy.Ett intelligent exempel på en klassisk psykopatfilm som samtidigt fångar in den nya tidens medium. Filmen Vacancy som handlar om ett par som kommer vilse i otillgängliga trakter bygger på klassiskt skräcktema liksom på att det finns sinnesjuka människor som gärna videofilmar sina offer när de dör. Sådant finns redan nu i verkligheten. Så detta motell där tre galningar mördar sina offer är ett extremt begåvat tema som fungerar i min värld. Den har spänningsmomentet och framförallt offer som vägrar att vara offer för att glädja sina mördare. Filmen har alla ingredienser som man kan finna i en amerikansk b-film. Fast både Luke Wilson och Kate Beckinsale är två etablerade skådespelare i det lilla formatet. Men här kompletterar de varandra riktigt bra i alla scener av filmen. Den otrevliga motellägaren spelaren av en kultskådis som Frank Whaley och han har alla rätta elementen i sin hand för att det skall bli en lyckad skräckfilm vars bihandling är det äkta parets egna små privata problem som vi får pusselbitar av under sin kamp för överlevnad.

Filmen är den bästa jag sett hittills i år när det gäller skräck.

4 @@@@

Hostel Part II

Regi av Eli Roth

Quentin Tarantinos nya skyddsling Eli Roths två filmer Hostel har jag inget till överst för. Här handlar det bara om ren cynisk skräckskildring av en fascistisk människosyn som har funnits och finns fortfarande kvardröjande i delar av Europa. I den här filmen finns det en syn som är en långdragen process som vi kan kalla för kapitalistisk. Det är när moralen försvinner man gör affärer och säljer vapen, knark plus kvinnor som vilka marknadsvaror som helst. Rika gör vad de vill och det är den nyliberala kontentan i sin värsta form. Allt går att köpa. Även människor som kidnappas för att mördas och torteras av rika kapitalister. Dessutom utgår man från att man i Balkanstaterna har en fascistisk syn från grunden och därför placerar amerikaner nu sina filmer just i denna del av Europa. Det är en film om människohat och manlig svaghet som skildras i en rolig ironisk vinkel.

Filmen är bara en äcklig skildring av de rikas mordlystna begär. En dekadent kvinnofientlig film som smakar blodspengar i min mun när jag ser filmen. Jag avskyr den här filmen hjärtligt och den är en sorglig skildring av mäns sexuella maktbegär som går ut på att mörda kvinnor. Det stinker i min världssyn.

1 @

Saw IV

Regi av Darren Lynn Bousman

Serien om den märkliga mördaren Jigsaw som ger sig på brottslingar och folk som inte värderar sina liv fortsätter trots att han numera är död. Han var den framgångsrika affärsmannen som hade en hälsoklinik tillsammans med sin hustru. Deras plikt som de ansåg var att hjälpa människor som hamnat på gatans baksidor. Men en knarkare förstörde hans liv då hustrun förlorade deras gemensamma barn. Det var detta som gjorde honom till en man som ville lära människan att man har val och kan lära sig något om livet om de utsätts för dödliga val. Men nu har serien efter fyra filmer blivit trista upprepningar av en idé som äblirfilosofisk fruktansvärd när Jigswaw drar Jean-Paul Sartres tes om människans ångest om valmöjligheter till sin yttersta spets. Lev eller dö är den frågeställning Jigsaws offer får ta ställning till. Konsekvensen blir att man får betala ett bittert pris till slut.

Nya filmen är bisarr men har förlorat sin charm och moraliska diskussion som de två första delarna inbjöd åskådarna till. En analys i skuld och smärta.

2 @@