Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam LX

Roy Scheider är avliden 1932–2008

Roy Scheider.Han är manen som gav oss oförglömliga roller i filmerna Hajen och Blue Thunder under 70- och 80-talen. Då var han mannen som var stor för oss som älskade film. Det var en speciell skådespelare som hade karisma och en skön stil i sina filmer som vi på redaktionen högaktar. Min egen personliga första möte på vita dukten var året 1979 då jag såg hans främsta film — All That Jazz av regissören Bob Fosse. Den filmen var en snygg koreograferat och bra musikal som visade upp Roy Scheiders oerhörda pondus och konstnärskap vilket många av Hollywoods skådespelare besitter — vilket vi inte har som tradition i Sverige. Konsten att kunna agera, dansa och sjunga för att branschen oftast kräver det. Nu har Roy Scheider gått bort i cancer.

Blaskanredaktion vill hedra Roy Scheider via Dr. Indie.

Skådespelerskan och författarinnan Eva Dahlbeck är död 1920–2008

Eva Dahlbeck.Ingmar Bergmans film Sommarnattens leende är hennes stora roll liksom Två kvinnor är de filmer som jag tänker på när vi talar om en vackra svenska gåtfulla Eva Dahlbeck. Hon kunde även spela bra i den lättsamma komedin En lektion i kärlek mot den store Gunnar Björnstrand. Den filmen älskar jag att se. Den borde sändas igen. Men hon spelade även med i tv-serien Markurells i Wadköping som är en av svensk televisions coolaste tv-produktioner från tidiga 70-talet. Det blev hennes sista roll. Hon ägnade sig lika mycket åt ett intressant författarskap. Den största romanen är Serveto och den eviga elden från 1988. Den var en poetisk djupsinnig roman om spanska teologen och lärdomsfadern Miguel Serveto. Hon förenade skönheten i att agera på scen och gestalta något i skrivande form. En annan sorts agerande fast med hjärnan som gav utlopp till hennes intellektuella sidor. Hon var en av våra mest intellektuella skådespelare vi ägde i Sverige.

Vi sörjer henne djupt.

Dan Fogelberg är avliden 1951–2007

Han har alltid verkat i skuggan av andra artister och medverkat på Van Morrison och Emmylou Harris skivor. Han första platta hette Home Free och den var full av små pärlor. Den största hiten var Longer och som du kunde finna på skivan Phoenix. Det handlar om en fin artist med små låtar som borde få större genombrottskraft i Sverige. Han influerades av The Byrds, Neil Young, Stephen Stills och Gene Clark bland många andra artister. Dan Fogelberg upptäcktes av Reo Speedwagons manager Irving Azoff då han spelade på en klubb med enbart en akustisk gitarr. Tack vare det fick vi en artist som skrev många odödliga kärleksballader som är alltför ljuvliga at avlyssna. Nu är denna alltför okända trubadur död. Men Dr. Indie minns hans namn och vill hedra hans äreminne med denna lilla artikel.