Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Galleri Magnus Karlsson: Karin Mamma Andersson & Gunilla ”Nillan” Holmgren

Karin Mamma Andersson.Jag såg aldrig Karin Mamma Anderssons stora megautställning på Moderna museet förra året, utan tillsammans med min väninna tillika debutskribent i Blaskan, Susanna Varis, såg vi hennes mindre utställning på galleri Magnus Karlsson. Det var en mindre besvikelse för att hennes bleka motiv av rum, lagerlokaler, replokaler och andra ting var trista och alltför identitetslösa för min personliga smak. Jag vandrar genom den lilla lokalen för att förstå om det kan finnas någonting bakom hennes verk som kan motivera mig att se något positivt med hennes senaste verk. Men nej blir svaret, utan tomheten i motiven gapar med öppna munnar.

Gunilla ”Nillan” Holmgren.Det är försök till dålig stämningsfulla impressionistiska motiv som skall väcka någon form av associationer, men dock infinner sig glädjelös tunga draperier som någon drar för. Mina sinnen är inte mottagliga till hennes verk, utan vi går prompt vidare för nya äventyr i världen.

Men det mest banal är ändå en konstnär som Gunilla Nillan Holmgren med det tråkigaste jag vet inom konsten, stilleben med blommor och andra sådana där populära motiv som pensionärer gillar som med Pelargoner, äldre gillar sådant man känner igen. Tråkigare konst har jag sällan sett på länge. Visst har hon talang och erfarenhet men för mig känns det mest som omodern konst som passerat bäst före pensionär sedan länge. Så det här förtränger jag snabbt.