Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Jazz

Miles Davis — Movin’ On

Keith Jarrett — My Foolish Heart

Miles Davis.The Birth of Cool symboliserar verkligen en av mina stora hjältar inom jazzen, Miles Davis. Hans helt underbara 50-talsinspelningar finns samlade i boxar som du kan njuta av när man vill. Fast den här enkelcd:n är helt igenom underbar då Miles Davis främsta egenskaper och hans fascinerande spel är alltför ljuvlig att kunna ta del av. Jag får gåshud av att bara höra vilka han hade i sina olika konstellationer som ingick i de olika grupperna.

Vi talar om verkliga giganter som tar för sig och presterar underverk under 50-talets bebopjazzscen. Horace Silver, Sonny Rollins, Charlie Parker, Art Blakey, Kenny Clarke eller Al Cohn. Dessa herrar finns med på Miles Davis olika inspelningar från slutet av 40-talet och det magiska 50-talet. Det var under den här tiden då Miles Davis fanns sin stil, och vilken stil sedan. De är många låtar och snygga toner som flödar över överallt. Miles Davis gör inga fel och överröstar det mesta som finns inom jazzen.

Keith Jarrett.Keith Jarrett är en av mina andra jazzfavoriter därför han uppvisar briljans och elegans i sitt pianospel. En intellektuell bildad musiker som kan hoppa mellan genrer såsom klassisk musik och tidlös supermodern jazz med klassiska bebopen i centrum. Den bästa jazztrio är Keith tillsammans med Gary Peacock , bass och trumslagaren Jack DeJohnette. Deras trio har på flera skivor inklusive den här från Montreux jazzfestival 2001 numera utgiven 2007 spelat chockartat vacker snabb sofistikerat jazz. Det finns kvicka moment som delar upp musiken i pulsernade ögonblicksbilder. Denna skiva som består av en dubbel är så jäkla fin och bra. Jag häpnar över dess intensiva helhetliga spelglädje som överglänser allt jag hört inom jazzen.

Två bra skivor att njuta fullt ut av.