Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikdvd

Legends of Country Blues Guitar 2001

Dreams and Songs of the Noble Old av Alan Lomax 1998 (VHS)

Big Bill Broonzy.Kulturgärning från Alan Lomax och även producenterna som ger ut legendariska bluesmusiker i enkla framförande av sina klassiska sånger på en bra dvd. Den här filmen borde få Mr. Snaggus att klättra på alla väggar som finns i sin omgivning. Den innehåller superbra gnissliga versioner där en cool Big Bill Broonzy kan sjunga ostörd en rad med legendariska bluesstycken för oss. Son House, Josh White eller Mance Lipscomb är ärrade veteraner som erbjuder oss blues av klass. Men det är gitarrens enkla framförande som är det som är den röda tråden genom hela dvd-skivan.

Jag kan alltså följa musiken från 20-talets svåra värld som bluesen skildrade fram till den tid då bluesen fick sitt egentliga genombrott för en ny blommande omvärld. Det finns även bra dokumentär om bluesen som bygger på fotografier från 1900-talets Amerika. 20-talets värld där rasismen innebär offentliga lynchningar och ett hat från den vita mobben som blev mörka djupa hål i landets historia. John Jeremys film Blues like Showers of Rain är ärlig, våldsam och tilltalande då bluesmusiken hamnar rätt i sin egen historiska kontext.

Jag får verkligen tacka Solna bibliotek för att de införskaffade denna raritet.

Alan Lomax.Den hederlige Alan Lomax som föddes 1915 och avled 2000 var mannen som under flera decennier åkte omkring från 30-talet och framåt för att fånga in bluesen, countryn, folkmusiken och bluesmusiken som är grunden i USA för världens bästa olika musikstilar.

Den här gamla videokassetten fann jag på Solna stadsbibliotek. Den handlar om att Alan LOmax ser till att bortglömda människor som spelat och sjungit i det tysta nu får chansen att bidra med musik. Materialet är inspelat under 90-talet. Men det är bra och intressanta intervjuer med gamla original som sjunger och befäster musikens historia så att vi kan ta del av dessa urgamla musikformer. Det handlar om kulturhistoria som vi i dag inte får glömma bort att musikarvet från förr finns och måste bevaras. Alan Lomax fattade allt det här.

Två behagliga och väldigt bra dokumentärer kring musik som vi på Blaskanredaktionen högaktar och älskar.