Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

Gram Parsons tid i The Flying Burrito Brothers

Få artister har kommit betyda så mycket för mig under åren som just Gram Parsons. Jag har skrivit om hans musik förut i Blaskan och kan inte låta bli att återkomma till honom i denna musikkrönika. Särskilt lycklig blev jag när man återutgav hans två skivor på cd som jag inte kan låta bli att spela när min känsla tvingar mig att plocka fram de två albumen GP och Grievous Angel som kom ut 1973 och postumt 1974. Gram Parsons avled i överdos 1974. Det är en man som brottades med att skapa en kosmisk vision där country och rock skulle mötas och bli den stilideal som han strävade emot. Han lanserade på sina skivor framförallt den unga undersköna Emmylou Harris som sjöng vackra duetter med Gram Parsons. Hans första karriär blev som medlem i en upplaga av The Byrds. Som han senare tillsammans med Chris Hillman lämnade för att skapa det som han ville inom musiken. Den countryrock som fick Poco, Eagles och andra band att förstå vad som var deras kallelse, den magiska countryrocken.

The Flying Burrito Brothers.Chris Hillman och Gram Parsons bildade grunden för The Flying Burrito Brothers och deras mest fascinerande skivor som jag nu igen förälskade mig våldsamt. Det finns nästan ingenting bättre än vad det bandet orsakade under sina få skivor. På en cd finns deras debutskiva och andra platta på samma utgåva.

The Gilded Palace of Sin och deras Burrito Deluxe vars ande är tvärsäker vacker countryrock. Det tragiska var att Gram Parsons började tappa intresset efter deras första skiva för att han blev bästis med Stones egen Keith Richards. Knark och sprit blev hans nya vänner vilket ledde till hans för tidiga död 1973. The Flying Burrito Brothers påbörjade inspelningarna av deras andra skiva. Men Gram Parsons började utebli från spelningar och från studion. Men ut kom skivan i alla fall. Men då lämnade Gram Parsons sit liv med The Flying Burrito Brothers. Han ville vidare och började drömma rockstjärnedrömmar istället så bandet fick ersätta Gram med Bernie Leadon som senare blev medlem i Eagles. Deras andra skiva kom ut men deras album sålde tyvärr dåligt men det är föst under de senaste 20 åren som folk börjar uppmärksamma både Gram Parsons och The Flying Burrito Brothers fina plattor.

Vilket är högst glädjande för oss som verkligen älskar den här musiken. För jag älskar countryrocken därför att den förenar allt av det bästa som jag kan finna i musikens rötter.

Det är därför som det här är evig musik som influerar och påverkar människor så att man bara tänker goda tankar.

Till slut som får ni läsare tre stycken videoklipp med Gram Parsons i tre konstellationer.

The Flying Burrito Brothers, The Byrds och en rockig svängig duett tillsammans med vackra genialiska Emmylou Harris.

YouTube — Flying Burrito Brothers — Christine’s Tune

YouTube — THE BYRDS / GRAM PARSONS / DRUG STORE TRUCK DRIVIN’ MAN

YouTube — Gram Parsons & Emmylou Harris — ”Big Mouth Blues” Live texas